Meglepő igazságok a sóról

Naponta fogyasztjuk, benne van szinte valamennyi élelmiszerünkben és elkészített ételünkben, a legtöbben pedig lemondani sem tudnának róla. Mégis, viszonylag keveset tudunk a sóról, annak ártalmas és előnyös tulajdonságairól, valamint arról, hogy valójában mennyire van belőle szükségünk.

[wp_ad_camp_1]

Egyes szakemberek szerint naponta legfeljebb 1500 mg só fogyasztása javasolt. Mások viszont állítják, napi 2300 mg, vagyis nagyjából egy evőkanál só még semmilyen problémát nem okoz egészségünkben, legalábbis 51 év alatt és csak akkor, ha egyébként semmilyen betegségünk nincs.

Beazonosítani, hogy melyik étel mennyi sót tartalmaz, nagyon nehéz. Azt még mérhetjük, hogy mennyi sót szórunk az ételbe, de hogy a megvásárolt termékekben mennyi van, szinte lehetetlen megtudni. Pedig a bevitt só 77%-a ilyen élelmiszerekből származik, a só elsődleges forrása pedig a kenyér. De még az olyan egészségesnek hitt termékek is tele vannak sóval, mint a túró vagy a sportitalok.

A túlzott sóbevitel gyengítheti a csontokat, egy tanulmány szerint azoknál a menopauza után lévő nőknél, akik nem mérsékelték a sófogyasztást, négyszer nagyobb volt a csonttörések esélye. A legjobb, amit tehetünk, hogy ellenőrizzük az előre csomagolt élelmiszerek címkéjét. Adagonként a termék ne tartalmazzon többet 500 mg sónál, ha lehet, vásároljunk teljesen sómentes élelmiszereket. Minél kevésbé feldolgozott az adott élelmiszer, annál kisebb a sótartalma is.