Méhkolibri, a világ legkisebb madara

Méhkolibri

A világ legkisebb madara, a méhkolibri egy ceruza végén lévő radírnál alig nagyobb. Igen érdekes, aranyos és csodaszép állat, mely csak kis területen honos. A méhkolibri, más néven vöröstorkú kolibri a madarak osztályába, ezen belül a sarlósfecske-alakúak rendjébe, a kolibrifélék családjába tartozik.

Csupán Kuba fő szigetén és az Isla de la Juventud egyes területein honos, valamint ritkán eljut a Bahama-szigetekre is, de ez nem jellemző. Fő élőhelye a szubtrópusi esőerdő, ahol nagy a páratartalom és a meleg. A mocsaras trópusi vidékeket is kedveli. A kicsi madár testhossza átlagosan 6 centiméter, testtömege alig haladja meg az 1,6-2 grammot. Mint a madaraknál általában, úgy itt is jellemző, hogy a hím díszesebb, a tojó fakóbb színű tollazatot visel. A hím feje és torokrésze vörös, háta, szárnya, farka kék színű. alhasa pedig fehér.

Mivel kolibri, nektárral táplálkozik, ám apró rovarokat is előszeretettel fogyaszt. A nevét nem csupán pöttöm mérete miatt kapta, hanem repülés közben hallható hangjáról is, ami a méhek dongására hasonlít. Ezt a döngicsélő hangot a másodpercenkénti 30-80 szárnycsapás idézi elő. Szemmel nem követhető a szárnymozgása, ebben is egyedülálló állat. A többi kolibrihez hasonlóan meg tud állni egy helyben a levegőben, valamint hátrafelé is képes repülni. Fészkét fára rakja, ágak közé, mohából és pókhálóból. A kis kolibri tojója csupán 2 tojást rak, hiszen teste nem is bírna többet, ezt 14 napig költi. A méhkolibri igaz, hogy kis alapterületű területen él, de szerencsére nem fenyegeti még kihalás. Ott, azon a vidéken természetesnek számít, de védett is. Igen barátságos kis állat, egy kis cukros vízzel könnyű barátunkká tenni, akár visszajáró vendég is válhat belőle. Érdekes módon intelligensnek is mondható.