Mekkora villanybojlert válasszunk?

A villanybojlerek cseréjét az esetek többségében a lakásfelújítás, illetve a fürdőszoba felújítás során szoktuk elvégezni. Mivel a villanybojlerek más és más tartószerkezettel rendelkezhetnek, így a falra történő felerősítésük különböző furatokat és tipliket kívánhat. Egy-egy új furat elkészítése nem okoz problémát, de a régi éktelenkedni fog, tehát a bojler cserére a fürdőszoba felújítása jelenti a legjobb választást, ha tervezünk ilyen jellegű munkálatot.

[wp_ad_camp_1]

A bojler csere rendszerint a különböző alkatrészek hibája miatt szükséges. Általában a villanybojler legtöbb alkatrésze egyszerűen cserélhető, így a bojlerek javíthatók. A meghibásodások leggyakoribb oka a fűtőszál vízkövesedése, de ez nem indokolja a teljes berendezés cseréjét, csupán a tisztítást, illetve az adott alkatrész cseréjét.

Érdemes elgondolkodnunk a bojler cserén abban az esetben, ha a rendelkezésre álló berendezés kapacitása nem megfelelő. Ha túl kicsi vagy éppen túl nagy a bojler, az esetben aligha számíthatunk megfelelő és energiatakarékos megoldásra. A túl kicsit bojler esetében nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű meleg víz, a nagy bojler pedig szükségtelenül nagy mennyiséget melegít fel, így veszteséget könyvelhetünk el. A vízhőfok szabályozásával bizonyos mértékig csökkenthetjük az elhasznált villamos energia mértékét, de energiaveszteséggel ilyen esetben is számolni kell.

Az alapvető ajánlások szerint az egyedülállók, illetve a kisebb meleg víz igénnyel rendelkező párok számára az 50 literes villanybojlerek tökéletes megoldást jelentenek, a nagyobb vízigénnyel rendelkező párok és a kisebb családok számára pedig a 80 literes megoldások lehetnek megfelelők. Tartsuk szem előtt, hogy a bekapcsolt állapotban lévő bojler folyamatosan utána melegíti a vizet, így az elhasznált meleg víz pótlása relatív gyorsan megtörténik.