Melyik a legegészségesebb ország?

Nem régiben elkészült egy felmérés, melyben annak jártak utána, hogy a világon található országok közül melyek bizonyulnak a legegészségesebbnek. Európa igen jól szerepelt, ugyanis az első öt helyre, négy európai ország kerültek.

[wp_ad_camp_1]

A vizsgálat során 169 országot vettek alapul, melyből első helyre egy európai ország került. Amely nem más, mint Spanyolország. A BHCI egy sor különféle faktor alapján számolta ki és rangsorolta az országokat. Ilyenek pl. a halálozási okok, várható élettartam, egészségi életmódbeli kockázatok (alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly), mentális egészség, védőoltások, illetve a környezeti hatások (légszennyezés, ivóvízminőség). A lista a 2018-as eredményekhez igen sokat változott és igen meglepő eredményeket produkált. Főként, hogy 2018-ban Spanyolország még csak az első öt helyezés közé sem került be, hatodik helyen szerepelt. Az idén pedig elnyerte az első helyet. Olaszországot ezzel a második helyre taszítva.

A Top 10-es csoportba tartozik még Izland, Svájc, Svédország és Norvégia is. Japán is három helyet javított a tavalyi helyezéséhez képest, így a 7.-ről a 4. helyre kúszott előre. Japánnak nagy vetélytársa Szingapúr, aki a 2019-es felmérések szerint négy helyet esett vissza, így 8. lett. A Top 10-es listán belül igazából nagy változásokat nem fedezhetünk fel, ugyanis csak helycserék történtek, újak nem igen kerültek a listára. Egyedül Luxemburg kivételével, amely a tavalyi tízedik helyről kiesett és a 11.-re csúszott át. Míg Norvégia kettő helyett javított, így került a 11. helyről a 9.-re. A legnagyobb javulást kettő országnál véltek felfedezni ez pedig Dél-Korea, aki hét helyezést javított, így a 24.-ről a 17.-re került. A másik pedig Albánia volt, aki az 50. helyről a 43. helyre jutott előre. Magyarországnak csak a Top 50-be sikerült bekerülni a 48. helyezéssel.