Melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó?

A legnagyobb szárazföldi ragadozónak a jegesmedvét tartják. Azonban egyik rokona hajlamos még az ő méretein is túlnőni. A jegesmedve, a maga átlagosan 400-700 kg-os testsúlyával, amely időnként akár az egy tonnát is elérheti, magabiztosan utasítja maga mögé a barnamedvét, amelynek súlya ritkán haladja meg az 500 kg-ot.

Az európai példányok tömege általában a 300 kg-ot sem éri el. Méretesebb képviselőik élnek a Kárpátokban, illetve Skandináviában és persze Oroszországban. Minél északabbra haladunk, annál nagyobb medvékre bukkanhatunk, a Kamcsatka-félszigeten élő medvék már valóságos óriások. A barna medve Észak-Amerikában élő egyik alfaja, a Kodiak-medve nem csak óvilági társait körözi le méretek tekintetében, hanem a jegesmedvével is versenyre kel.

Ezeknek az óriásoknak az átlagos testsúlya ugyan még mindig elmarad a jegesmedvékétől, ám egyes példányaik hatalmasra nőhetnek. A legnagyobbak súlya meghaladhatja a 2500 fontot, azaz az 1134 kg-ot! Ez 136 kg-mal több, mint a valaha ismert legnagyobb jegesmedve, az 1957-ben elejtett White King súlya. Az ilyen megtermett grizzlyk testi méreteikben, hosszúságban, magasságban is felülmúlják a legnagyobb jegesmedvéket. Állítólag láttak már másfél tonnásra becsült példányt is, de ő valószínűleg már inkább a legendák világában élt, semmint az alaszkai erdőkben. Ugyanakkor a medvék testsúlya nagyon hullámzó. Ősszel, téli visszavonulásuk előtt a legnehezebbek, a felhalmozott zsírtartalékok miatt, tavaszra azonban nagyon lesoványodhatnak, különösen kemény telek után akár testsúlyuk egyharmadát is elveszíthetik. Akárhogy is, de ha nem az átlagos testsúlyt tekintjük mérvadónak, hanem az egyes példányok rekordjait, akkor a legnagyobb szárazföldi ragadozó címe a barnamedvét illeti.