Melyik a világ leggyorsabb traktorja?

A világon csaknem már annyi traktor márka van, mint autó. Az elmúlt években egyre fejlettebb technikákkal látták el őket, melynek következményeként nem csak kényelmesebbek, szebbek, hatékonyabbak, de még gyorsabbak is lettek.

Amikor egy traktorra gondolunk, akkor biztosan nem az lesz az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy milyen gyorsan tud menni. Sokkal inkább foglalkozunk a lóerővel, a felszereltségével, stb. Ám egyesek sokkal inkább azt szerették volna kideríteni, hogy egy traktornak mennyi lehet a végsebessége. Ezt addig tudták feszegetni, hogy eljutottak arra szintre, hogy Guinness rekordot állítottak fel belőle. A megmérettetésben egy Valtra T234-es traktor vett részt. melyről már az is kiderült, hogy saját rekordjának a csúcsdöntője. Ugyanis immáron negyedszer választották meg a világ leggyorsabb traktorjának. A traktorról tudni kell, hogy egy 250 lóerős monstrumról beszélhetünk. Ezen felül el kell még mondani róla, hogy hat hengeres dízelmotorral van ellátva. Maga a jármű össztömege eléri a héttonnát.

A Guinness rekord megdöntése alatt egy Juha Kankkunennel ült a volán mögött. Minden bizonnyal, hogy ezt a rekordot felállíthassák szükségvolt a sofőr magas fokú tapasztalatára és a munkagép ismeretére. Nem beszélve a profi gépezetről. Hiszen a Valtra márka az egész világon nem csak ismert, de elismert gépjárműnek számít. Nem hiába tartozik az egyik legdrágább traktor márka közé. A rekord kísérlet alatt a traktor és a sofőr együttesének köszönhetően a 130,165 km/h-s átlagot sikerült elérni. Amely igazán elképesztő, hiszen a legtöbb traktor végsebessége 55-60 km/H között mozog. Így ilyen kaliberű traktorral akár már messzebb távra is kényelmesen elutazhatunk, hiszen olyan gyorsan haladhatunk, mint egy személygépjárművel.