Melyik fűtésmód bizonyul a legjobb választásnak?

Fűtés

Egy új ház építése esetén, vagy legyen szó felújításról mindig nagy gondot jelent, hogy milyen fűtésrendszert alkalmazzunk. Ma már számtalan fajtából válogathatunk, és talán ezért is olyan nehézkes a döntés.

Talán a 3 leggyakrabban alkalmazott fűtésrendszernek a radiátoros, padlófűtés és a klímakonvektoros megoldásokat alkalmazzák. A radiátoros rendszerek motorja minden esetben egy vizet melegítő hőtermelő készülék, melyeket különböző fűtéskazánokkal láthatunk el. Az ilyen rendszerek egyik legnagyobb problémája, hogy az idő múlásával a legtöbb esetben kilyukadnak, eliszaposodik, illetve levegőssé válik. Ezért minden fűtés szezon előtt érdemes rendbe tenni és átnézni, hogy az ebből következő fennakadásokat elkerülhessük. Ma már a lapradiátorok bizonyulnak a legpraktikusabbnak, melyek 50 fokos vízzel is hatékonyan működnek. A padlófűtésről nagyon sok tévhittel találkozhatunk, ám mindezek ellenére el kell mondani róla, hogy az egyik legkedvezőbb megoldásnak nevezhető.

Mivel a hő a padlóból áramlik, így mindig egyenletes hőelosztásra számíthatunk és sokkal komfortosabb érzetet biztosít az emberi szervezet számára. A mai rendszerek működtetéséhez elegendő a 35-40 C fokos víz. Továbbá még azt is érdemes elmondani róla, hogy a radiátorral ellentétben nem lebegteti a port, így az allergiások és az asztmások számára is ideális lehet. A harmadik fűtésfajta melyet be szeretnénk mutatni a klímakonvektor, melyet alkalmas fűtésre és hűtésre egyaránt. Egy ventilátor és egy hőcserélő biztosítja a működését, a rendszer központja egy kazán vagy egy hőszivattyú. A radiátorokhoz hasonlóan ajánlott az ablakok alá, vagy azok közelében elhelyezni. Akár már 40C fokos vízzel is nagyon kellemes közérzetet tud biztosítani.