Melyik fűtésmód bizonyul a legjobb választásnak?

Egy új ház építése esetén, vagy legyen szó felújításról mindig nagy gondot jelent, hogy milyen fűtésrendszert alkalmazzunk. Ma már számtalan fajtából válogathatunk, és talán ezért is olyan nehézkes a döntés.

Talán a 3 leggyakrabban alkalmazott fűtésrendszernek a radiátoros, padlófűtés és a klímakonvektoros megoldásokat alkalmazzák. A radiátoros rendszerek motorja minden esetben egy vizet melegítő hőtermelő készülék, melyeket különböző fűtéskazánokkal láthatunk el. Az ilyen rendszerek egyik legnagyobb problémája, hogy az idő múlásával a legtöbb esetben kilyukadnak, eliszaposodik, illetve levegőssé válik. Ezért minden fűtés szezon előtt érdemes rendbe tenni és átnézni, hogy az ebből következő fennakadásokat elkerülhessük. Ma már a lapradiátorok bizonyulnak a legpraktikusabbnak, melyek 50 fokos vízzel is hatékonyan működnek. A padlófűtésről nagyon sok tévhittel találkozhatunk, ám mindezek ellenére el kell mondani róla, hogy az egyik legkedvezőbb megoldásnak nevezhető.

Mivel a hő a padlóból áramlik, így mindig egyenletes hőelosztásra számíthatunk és sokkal komfortosabb érzetet biztosít az emberi szervezet számára. A mai rendszerek működtetéséhez elegendő a 35-40 C fokos víz. Továbbá még azt is érdemes elmondani róla, hogy a radiátorral ellentétben nem lebegteti a port, így az allergiások és az asztmások számára is ideális lehet. A harmadik fűtésfajta melyet be szeretnénk mutatni a klímakonvektor, melyet alkalmas fűtésre és hűtésre egyaránt. Egy ventilátor és egy hőcserélő biztosítja a működését, a rendszer központja egy kazán vagy egy hőszivattyú. A radiátorokhoz hasonlóan ajánlott az ablakok alá, vagy azok közelében elhelyezni. Akár már 40C fokos vízzel is nagyon kellemes közérzetet tud biztosítani.