Mi a horoszkóp jelentése, tartalma?

A horoszkóp szó görögül óranézést jelent. A görög asztrológusok kezdtek először horoszkópokat rajzolni, mely egy speciális ábra, amely a bolygók (Nap, Hold és a naprendszer bolygói) állását ábrázolja egy adott személy születése idején. Ezt az ábrát állítják fel egy adott életesemény idejére vagy egy bizonyos földrajzi helyre.

[wp_ad_camp_1]

A horoszkópelemzést általában neves asztrológusok végzik, ezen tanok alapján lehet kidolgozni egy adott egyénre szabott személyes horoszkópot. Születési dátumuk alapján az egyéneket egy adott állatövi jegybe lehet sorolni. Az asztrológusok az évet tizenkét állatövi jegyre osztották fel. Minden jegy szülötteinek megvan a csak rá jellemző tulajdonságaik. A csillagjósok tudathatják az emberekkel, hogy alakul az életük, párkapcsolatuk, egészségük, mikor lesz szerencséjük. Sokan saját horoszkópjuk alapján alakítják az életüket, mások viszont nem hisznek a csillagjósoknak.

A történelem folyamán vegyes volt a megítélésük, volt olyan korszak, amikor nagy becsben tartották őket, de olyan is, amikor pogány tanoknak tartották az asztrológiát és üldözték. Léteznek úgynevezett horoszkóp évkönyvek is, amelyeket egy adott évre vonatkozóan készítenek el, ezek nem igazán pontosak, csak nagyfokú bizonytalansággal válnak be a jóslásaik. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit hisz el a horoszkópokból és mennyire tartja igaznak a csillagjóslást.

Fontos megemlíteni a történelem egyik legnagyobb és legismertebb asztrológusát a francia Nostradamust, aki képes volt több évszázadra előre jelezni fontos eseményeket, világháborúkat és egyéb tragikus eseményeket. Az ő horoszkópjai bizony igaznak bizonyultak.