Mi a munkabaleset?

A balesetek sajnos néha elkerülhetetlenek és elég egy rossz mozdulat és máris megtörtént a baj. Ilyen esetekben tisztázni kell a baleset körülményei, hogy a munkavállaló megkapja a kártérítést.

A munkabaleset olyan baleset, ami a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a megsérült munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. Amikor egy ilyen baleset történik, akkor a munkáltatónak törvényileg kötelessége kivizsgáltatni és arról felvenni egy jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvben a baleset adatait (hol, mikor, kivel történt) kell rögzíteni, illetve azt, hogy mik voltak a balesethez vezető okok.  Hogyha nincs felvett jegyzőkönyv a balesetről és mégis bizonyítani kell a balesetet, akkor írásos nyilatkozatot kell kérni a szemtanúktól arról, hogy mit láttak és jelenjen meg a nyilatkozaton a nevük és az elérhetőségük.

Emellett szükség van az orvosi ellátásokat igazoló dokumentumokra, számlák a megvásárolt gyógyszerekről. Ezek a bizonylatok azért szükségesek, hogy összegszerűen igazolni lehessen a kiadásokat. Ebbe bele tartoznak az orvosilag javasolt kezelések is a felépülés ideje alatt. Egy ilyen balesetnek nyilvánvalóan vannak következményei is és az adott törvény szerint, a munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a kárt. Fontos megjegyezni tehát, hogy amennyiben a baleset nem a munkavállaló saját hibájából történt, a munkaadónak kötelessége kifizetni az összegszerűen kijelölt kártérítést. Fontos tehát tudnunk, hogy mi is az a munkabaleset és hogyha megtörténik, akkor mik a teendők. Egy ilyen esetben mindenképp törvény szerint kell eljárni, és nem szabad hagyni, hogy esetleg a munkáltató más úton oldja meg a problémát. Legvégső esetben, ha a munkáltató nem hajlandó fizetni, akkor pert kell indítani vele szemben.