Mi a teendő, ha kutyusunknak zöldhályogja van?

Gyakran fordulnak a gazdik az állatorvoshoz, hogy a kutyájuk vagy a cicájuk látásával nincs valami rendben. A rendellenességet a legtöbb esetben a zöldhályog okozza, mely betegség, amennyiben nem kerül kezelésre rövid időn belül, tartós vakságot okoz a kis kedvencünknél.

A kutya szembetegség (zöldhályog) akkor válik véglegessé, ha hosszabb időn át áll fenn a magas szemnyomás. Sőt, a látásért felelős szövetek, valamint sejtek már 24-72 órán belül is károsodhatnak. Ennek ismeretében az a célszerű, ha minél hamarabb felkeresünk egy olyan állatorvost, aki kimondottan a kis kedvencek szemészetével foglalkozik.

A megfelelően felszerelt orvosi rendelőben a szakorvos a műszeres vizsgálatok elvégezte után meghatározza a további kezelési tervet. Ha a zöldhályog típusa, illetve a betegség stádiuma lehetővé teszi, akkor megkezdik a kis kedvencünknél a gyógyszeres kezelést. A zöldhályog kezelésére többféle szemcsepp is létezik, azonban nem minden kis állatnak ugyanaz felel meg. Sőt, még a kutyákon és a cicákon belül is akadnak különbségek.

A gyógyszeres kezelés szintén a gazdi feladata lesz, hiszen ha elfelejti alkalmazni, a szemnyomás tovább emelkedik, mely a kis kedvencünk látásának romlásához vezet. Fontos tudnivaló, hogy nagyon ügyelni kell a szemcsepp pontos adagolására. Azaz, mindig ugyanabban a napszakban kell megkapnia kutyusunknak vagy cicánknak.

A zöldhályog másik típusa az állatoknál, amikor a szemnyomás nagyon gyorsan emelkedik. Ebben az esetben az a célszerű megoldás, ha minél hamarabb szakrendelésre visszük el a kis kedvencünket. Ennek egyik tünete, hogy a kutya nem akarja kinyitni a szemét. Ha szeretne többet is megtudni a témáról, vagy esetleg szemész állatorvoshoz vinné el kis kedvencét, látogasson el a www.kutyazoldhalyog.hu weboldalra.