Mi állhat a pattanások hátterében?

A pattanások és az aknék rengeteg fiatal életét keserítik meg. Amely akár az önértékelésükben is kárt tehet. Ezeknek a kialakulásának a hátterében gyakran krónikus problémák állnak.

A pattanások súlyos hangulatzavarokat is okozhatnak a fiatalok körében, így érdemes rájuk komolyabb figyelmet fordítani. Egyes kutatások szerint a tejes termékek, illetve a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növelheti a pattanások kialakulását. Tehát javallott, hogy fogyasszunk minél kevesebb cukrot, helyettük inkább fogyasszunk sok friss gyümölcsöt, illetve zöldséget. Amennyiben ilyen panaszokkal küszködünk, akkor célszerű naponta akár többször is megmosni az arcunkat. Viszont nem szabad túlzásba esni és arra is oda kell figyelni, hogy nem szabad dörzsölni. Sokkal jobb ha langyos vizet és gyengéd arclemosókat használunk. Az egyik legrosszabb dolog amit tehetünk, hogy elkezdjük kinyomkodni az arcunkon található pattanásokat, illetve aknékat. Ugyanis 100%, hogy nem megfelelően és higiénikusan járunk el, így csak rontunk a helyzeten. Hiszen mélyebbre kerül a gyulladás, illetve a kiürülés útját is elzárjuk. Továbbá a hegesedés veszélye is fennáll.

Igazán fontos lenne azt a szabályt betartani, miszerint tilos az érintés. Vagyis arra kellene törekednünk, hogy minél kevesebbet fogdossuk az arcunkat nap közben. Hiszen a kezünkön nagyon sok bacilust hordozunk, melyek mind befertőzhetik az arcunkon található gyulladásokat. Amennyiben szemüvegesek vagyunk, akkor arra is oda kell figyelni, hogy mindig tiszta legyen, hiszen az mindig érintkezik a bőrünkkel. Amennyiben a pattanások nem csak az arcunkon, de más területeken is megjelenek, akkor javallott, hogy jól szellőző ruhaneműket válasszunk.