Mi állhat annak a hátterében, hogy 8 óra alvás után is fáradtak vagyunk?

Ma már nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy a kóros fáradság az egy bizonyos népbetegségnek nevezhető. Hiszen mi magunk is ismerhetünk olyanokat, vagy velünk is megtörténhetett már, hogy fáradtságra panaszkodtunk.

Ez cseppet sem meglepő, ugyanis az életvitelünk sokkal jobban felgyorsult, illetve sokan azt se mondhatják el magukról, hogy a legegészségesebben élnek. Ezek pedig nagyban befolyásolhatják azt, hogy a sok alvás után is fáradtnak érezzük magunkat. A vízhiány nagymértékben befolyásolhatja a szervezetünk állapotát, ugyanis nem mindig csak szomjúsággal jelzi. Amennyiben nem viszünk be a szervezetünkbe megfelelő folyadékot, akkor a vérnyomásunk leeshet, ennek következményeként pedig kevesebb vér, és kevesebb oxigén juthat az agyunkba. Ez pedig fáradsághoz vezethet. Az, hogy mennyi folyadékra van szükségünk, az személyenként változhat, ám átlag másfél-két liter folyadékot mindenképp el kellene fogyasztanunk. Az alkohol is nagyban kihatással lehet arra, hogy másnap milyen fitten ébredünk.

Az alkohol igen becsapós lehet, ugyanis segít ellazulni, akár el is álmosíthat bennünket, ám az alvás minőségen sokat ronthat. Ugyanis az alkoholban található kémiai vegyületek megakadályozzák a mélyalvás fázisának a kialakulását. A szervezetünkre nagyban kihathat az is, ha ásványianyag hiányunk van. A magnézium az egyik ilyen ásvány, amely rengeteg mindenre hatással van. Mint pl. szinten tartja a vércukrunkat, segíti az izmaink egészségének a fenntartását, illetve a koncentrációképességhez is hozzájárul. Tehát, ha keveset fogyasztunk belőle, vagy hiány lép fel a szervezetünkben, akkor előfordulhat, hogy fáradtabbak leszünk. A magnéziumot bevihetjük a szervezetünkbe zöldségekkel, magvakkal, vagy akár táplálékkiegészítőkkel is.