Mi okozhat szédülést ébredéskor?

Időnként a szédülve ébredhetünk, ami általában nem okoz gondot. A rendszeres reggeli szédülés lehetséges okai közé tartozik a kiszáradás, a fülfertőzések, az alacsony vérnyomás és a gyógyszeres mellékhatások. A legtöbb ember időnként szédülést tapasztal. A süketség és más kommunikációs rendellenességek országos intézete szerint az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy 15 százaléka tapasztal szédülési problémákat.

[wp_ad_camp_1]

A szédülés különböző módon jelenik meg, de jelentkezhet: homályos látás, könnyedség érzése, kiegyensúlyozatlanság vagy diszorientáltság érzése is. A szédülés gyakran rövid ideig tart, és nem minden esetben van nyilvánvaló oka. Azonban a rendszeres reggeli szédülés valamilyen állapot tünete lehet. Azok az emberek, akik éjszaka dehidratáltak, néha szédülhetnek. A dehidratáció egyéb jelei a következők lehetnek: szomjúság érzés, fáradtság, fejfájás, szájszárazság és ajakszárazság. A dehidratált ébredés oka lehet: nem fogyaszt elegendő folyadékot a nap folyamán, túl meleg környezetben alszik, túlzott alkoholfogyasztás, hányást és hasmenést okozó betegségek, túl sok koffein tartalmú ital fogyasztása, és még sok más.

Az alacsony vérnyomás, vagy hipotenzió bizonyos embereknél szédülést okozhat. A vérnyomás hirtelen csökkenhet, ha egy személy fekvő vagy ülő helyzetből álló helyzetbe vált hirtelen, például amikor reggel kikelünk az ágyból. Ezt a hirtelen vérnyomáscsökkenést poszturális vagy ortostatikus hipotenziónak nevezik. A poszturális hipotenzió tünetei a következők lehetnek: szédülés, könnyedség érzése, homályos látás, ájulás.  Az alacsony vérnyomás néha egy másik állapot tünete, például a Parkinson-kóré vagy az Addison-kóré is lehet. A hosszú ideig tartó alvás és bizonyos gyógyszerek, például a béta-blokkolók alacsony vérnyomást is okozhatnak.