Mi okozza a véres vizeletet a férfiaknál?

A vizeletben lévő vér sok gyakori probléma tünete a férfiaknál. A vizelet vérének orvosi kifejezése hematuria. A húgyúti fertőzések (UTI-k) a vizeletben a vér gyakori oka. Bár nőknél gyakrabban fordulnak elő, a férfiak esetében is fejlődhetnek.

[wp_ad_camp_1]

A férfiak UTI kockázati tényezői közé tartoznak a prosztata-problémák és a közelmúltbeli katéterezés. Az UTI-k akkor fordulhatnak elő, amikor a baktériumok belépnek a húgycsőbe, ami az a cső, amely a vizeletet a húgyhólyagból szállítja a testből. Ha a vér túl kevés folyadékot és túl sok méreganyagot tartalmaz, a méreganyagok a vizeletben lévő vegyi anyagokhoz kötődhetnek, kemény köveket képezve a vesékben vagy a hólyagban. Gyakran a kövek elég kicsik ahhoz, hogy áthatoljanak a vizelettel. A nagyobb kövek a vesében vagy a húgyhólyagban maradhatnak, vagy máshol is elakadhatnak. A testmozgás által indukált hematuria (EIH), más néven post-exertional hematuria, a vizeletben lévő vérre utal, amely egy keményebb edzés után következik be.

Az orvosok nem biztosak abban, hogy mi okozza az EIH-t, de inkább a nagy intenzitású edzéshez kapcsolódik, nem pedig az edzés időtartamához. Azok az emberek, akik nem isznak eleget az edzés során, szintén fokozott kockázattal járhatnak. A 2014-es tanulmány az EIH előfordulását 491 egészséges felnőtt résztvevő csoportban vizsgálta. Az EIH-t egy időre korlátozott 5 kilométeres futás után mutatták ki 12%-al. Ez a szám csak 1,3 százalékra esett vissza, amikor a résztvevők időbeli korlátozás nélkül befejezték a futást, ami arra utal, hogy a vizeletben a vér intenzitása az időzített futás során következett be. Néhány embernek nehézségei, sebészete vagy betegsége miatt nehézségei lehetnek a vizelettel. A vizelet katéter (UC) egy rugalmas cső, amely segíti a vizelet ürítését a húgyhólyagból.