Miért csíkosak a zebrák?

2019 februárjában az Egyesült Királyságban egy istállóudvaron lenyűgöző kísérlet zajlott. A Davis-i Kaliforniai Egyetem evolúciós biológusai és az Egyesült Királyság béli munkatársaik megvizsgálták, hogy a zebrák miért csíkosak. A tudomány nevében több házi lovat zebra-csíkos kabátokkal öltöztettek fel a Hill Livery-ben, és tényleges zebrák mellett tanulmányozták őket.

[wp_ad_camp_1]

Az, hogy hogyan és miért lettek a zebrák fekete-fehér csíkosak, olyan kérdés, amely több mint egy évszázadon keresztül tesztelte a tudósokat. A tudósok legalább 18 okot sorakoztattak fel erre, amelyek között ott volt az álcázás vagy a figyelmeztető színek, és más kreatív magyarázatok, az egyedi jel, amely segít az egyének azonosításában, mint például az emberi ujjlenyomat. De hosszú ideje komolyabb tesztek nélkül találgattak. A zebrák, lóval és szamárral együtt, az Equus nemzetség tagjai. Az a három élő zebrafaj, amely a keleti és dél-afrikai térségben él, sötét hajszőrzetével, amelyet fehér, nem pigmentált csíkok szakítanak meg, az egyetlen csíkos lófélék.

A csíkozási minták és az intenzitás fajonként és helytől függően változnak. Ezek a csíkozási különbségek, valamint a kihívások, amelyekkel a zebrák a környezetükben szembesülnek, iránymutatást adtak a csíkok működésének megértésében. Miközben a tudósok még mindig vitatják a zebrák pontos eredetét és funkcióit, a közelmúltban tett erőfeszítéseik inkább három lehetőségre összpontosultak; védelem a legyek ellen, hőszabályozás és ragadozók elleni védelem. A legyek harapása és vérszívása egy általános fenyegetés az állatok számára Afrikában. Egyes legyek olyan betegségeket is terjesztenek, mint az afrikai lópestis és a potenciálisan halálos lóinfluenza. Bár még mindig nincs konkrét magyarázat arra, hogy miért csíkosak a zebrák, annyi biztos, hogy a védekezés az eddigi legkomolyabb ok.