Miért egészséges a penészes sajt?

Mindannyiunk számára az egészség a legfontosabb és az helyes táplálkozás és étrend kialakítása nagyon lényeges. Sok olyan étel közül választhatunk, ami nemcsak hogy finom, de a szervezetünkre sincs káros hatással, ilyen például a penészes sajt is, amely szinte mindenhol megvásárolható.

[wp_ad_camp_1]

A penészes sajt vagy más néven márványsajt fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megvédése érdekében. A penészes sajt egészségvédő hatásairól több vizsgálat is készült, mivel kevesen gondolnák, hogy magas zsír és nátriumtartalma miatt egészséges lehet. A vizsgálatokból kiderült, hogy a penészes sajt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír és ezek az anyagok savas környezetben, mint például az emberi emésztőrendszerben fejtik ki hatásukat a legjobban. A kék penészes sajtot egyfajta kék penicillingombával oltanak be és 3-6 hónapig érlelik, hogy tökéletes legyen. Sok ételnek nagyon jó összetevője, kiegészítője, mint például salátáknak, szendvicseknek és mivel könnyen elolvad ezért tésztaszószhoz, különféle rakott ételekbe is kifejezetten ajánlott.

Magas kalciumtartalma (5dkg kéksajt 250 mg kalciumot tartalmaz), a benne lévő kálium, foszfor, illetve A- és D- vitamin tartalma miatt kifejezetten egészséges sajtfajtának számít. Kalciumtartalma miatt, csontritkulás megelőzése érdekében is ajánlott a különféle márványsajtok rendszeres fogyasztása. A foszfor szintén nagyon jót tesz a csontok és a fogak egészségének megőrzése érdekében. A különféle kéksajtok olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, amelyek erősítik az immunrendszert, így ellenállóbbá válunk a betegségekkel szemben. Hogyha tehetjük, akkor próbáljunk ki minél többfajta penészes sajtot és építsük be az étrendünkbe, erősítve ezzel fogainkat, csontjainkat, immunrendszerünket.