Miért fájhat a fül?

A fülfájást igen fájdalmasnak tartják, szinte az egyik legnagyobbnak, mivel ezt a részét a koponyának nagyon érzékeny ideghálózat szövi át. Elég sok olyan betegség van, mely fülfájást okozhat, és minden része a fülnek érintett lehet benne. A dobüreg, a külső hallójárat valamint a belső fül betegségei mellett a fogak és az állkapocs, az arcideg, a mandula, de a rágóizmok betegségei is kiválthatnak fülfájdalmakat.

[wp_ad_camp_1]

Azért ilyen erős a fülfájdalom, mivel az úgynevezett Hunt-zóna, ami a hallójárat környékén található, rendkívül érzékeny, sűrű ideghálózatból áll. Ingerli az ideghálózatot áthaladva, ami a zóna környékéről érkezik fájdalomérzet. Ezért is okoz a fog fájdalmat, vagy esetleg az állkapocs területén valami betegség, mint esetleg az arcidegzsába.

Tályogok, melyek a hallójáraton keletkeztek, vagy a dobhártya sérülései, esetleg mandula- vagy középfülgyulladás. Ezek mind-mind igen erős fájdalommal járnak. De még elég erős fülfájás jelentkezhet, ha erre a területre téved egy esetleges felső légúti fertőzés is. Mindenképp kezelni szükséges a kiváltó okot a fájdalomcsillapitás mellett. Amennyiben bakteriális a fertőzés, antibiotikumos kezeléssel megoldható, de tályognál, vagy más sérülésnél műtéttel oldható meg a kezelése.

Például elég jellegzetes betegség lehet a hallójáratban keletkezett tályog, ami szúró, és szaggató fájdalommal jár. Akkor alakulhat ki, ha gennyképző baktériumok jutnak a hallójárat bőrében található szörtűszőmirigyekbe. A dobhártya amikor beszakad, például hirtelen sérül a nyomásváltozás miatt. Ilyenkor hirtelen lép fel a fülfájás, és kisérheti fülzúgás és nagyotthallás is. Amikor a középfül begyullad, akkor a dobüregben emelkedik a nyomás, és ilyenkor a dobhártya kifelé feszül, ez okozza a fájdalmat.