Miért félnek annyian a dobermanntól?

A dobermann kutya közismertebben az egyik legagresszívabb fajok közé tartozik. Ez nem csak egy negatív sztereotípia, hanem a történelem is alátámasztja ezt a gondolatot. Hogyha egy kicsit jobban is utána nézünk ennek a fajta kutyának a tenyésztésének, látni fogjuk, hogy miért is nevezik annyira agresszívnek. Persze ez nem törvényszerű tulajdonság, viszont eléggé sok dobermann elsődleges jellemzői közé tartozik.

A dobermann kutyát egy adószedő földesúr tenyésztette ki, aki direkt olyan kóbor kutyákat szaporított, amelyek a legagresszívabb tulajdonságokkal rendelkeztek. Éppen ezért is fontos, hogy mindenki tudomásul vegye ezt. Azonban ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden ilyen kutya agresszív, vagy azt, hogy nem lehetne nekik parancsolni. A gazdájuk iránt pedig ugyanannyira kötödés alakul ki, mint a többi kutyáknál. Számos dobermann pedig kimondottan barátságosan viselkedik a gyerekekkel és az öregekkel, úgyhogy semmiképpen nem szabad általánosítanunk, amikor az agresszivitásukról beszélünk. A legagresszívabb példányok sem olyan vadak, mint a farkasok (már hogyha nem úgy nevelték őket…).

Ez a kutyafaj általában 10-15 évet él, és átlagosan véve 170-es marmagasságot érnek el életük során. Ez persze azt jelenti, hogy egy kicsit magasabbak az átlagnál, és mivel a fülüket is levágják (és természetesen a színük miatt is) egy kicsit ijesztőnek tűnhetnek. Az alaptulajdonságuk pedig köztudott, úgyhogy ez még jobban okot ad arra, hogy az emberek tartózkodjanak tőle. Azonban egyre több olyan van köztük, amelyik házikedvencnek tartja. Eleinte csak rendőrkutyáknak alkalmazták őket, úgyhogy ez egy viszonylag új szokásnak számít. A jellemükből kiindulva, egyesek levágják a fülüket, hogy „még harciasabbnak” nézzenek ki, azonban ma már ez a divat is egyre népszerűtlenebb.