Miért is fontos a változatos és egészséges étrend?

Az étkezési szokásaink nagy hatással vannak a szervezetünkre, a közérzetünkre, az életminőségünkre, a mindennapjainkra és az élettartamunkra is. Jelentősen befolyásolhatja az egészségünket is. Nagyon fontos tehát, hogy egy olyan étrendet alakítsunk ki, amely változatos és egészséges is egyben.

A változatos és egészséges étrend kialakításában több szempontot is figyelembe kell vennünk. A szervezetbe bevitt táplálék minőségén, tápanyag, illetve energiatartalmán kívül, fontos szerepet játszik az anyagcserében az étkezés gyakorisága is. Sajnos kevesen figyelnek oda arra, hogy naponta inkább többször étkezzenek és kevesebbet. Nagyon sok kutatás bebizonyította ma már, hogy ugyanazt az energiamennyiséget mindenképp érdemes napi többszöri étkezésre elosztani. A reggeli, ebéd és vacsora mellé kifejezetten ajánlott a tízórai és az uzsonna elfogyasztása. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és egészséges életet éljünk, fontos a megfelelő tápanyagbevitel a szervezetbe. Az energiatermelést, valamint a szervezet energiaszükségletét saját anyagainak a felépítését tulajdonképpen a fehérjék, szénhidrátok, zsírok biztosítják. Az egészség megőrzéséhez a szervezetnek körülbelül negyvenféle vitaminra és ásványi anyagra van szüksége.

Mivel nincs olyan élelmiszer, ami ezt biztosítani tudja, ezért nélkülözhetetlen a változatos élelmiszer fogyasztás. Napjainkban sokkal nehezebb követni egy egészséges étrendet, mivel nagyon sok a magas energiatartalmú és gyorsan fogyasztható ételek aránya. Helyes táplálkozással elegendő tápanyag és energia kerülne a szervezetbe, azonban hajlamosak vagyunk, sokkal több cukrot, zsírt, húst és tojást fogyasztani, mint amennyi elegendő lenne és kevesebb növényi vitamint, ásványi anyagot és rostot, mint amennyit kellene.