Miért jó a citrom?

Citrom

A citrom a legelterjedtebb C-vitamin forrás. A C-vitamin az immunrendszer „kerozinja”, amellyel a citrom tele van. Ajánlott az extra adag C-vitamin bevitel stresszes életmód esetén, és téli időszakban is. A citromos víz elősegíti az egészséges emésztést, segítségre van a toxikus anyagok eltávolításában, jó a puffadásra, emésztési zavarokra.

Kúraszerű fogyasztása különösen javasolt ízületi gyulladás, magas vérnyomás, máj- vagy veseproblémák esetén. Fogyaszthatjuk salátákhoz, üdítőitalokban, teában.

Figyeljünk arra, hogy ha teába, ízesítőként használjuk, mindig várjuk meg, hogy a forró tea kissé kihűljön, és csak utána tegyük bele a citromot, mert ha a forró italhoz keverjük, veszít magas vitamintartalmából. Használhatjuk a héját is (pl. sütéshez) de nagyon fontos, hogy előtte jó alaposan, többször mossuk át, sőt sikáljuk meg.

A citromot használhatjuk a kozmetikában, az arcápolásban is. A citrom levében megtalálható antioxidánsok csökkentik a pattanások számát illetve a ráncokat. Jól alkalmazható hegek esetén, vagy öregségi foltok megelőzésére. Mivel méregtelenítő hatású, ezért a bőr szépségére is hatással van,  selymes tapintását fenntartja.

Ha fürdővízbe öntünk 2-3 citrom levét, a  fürdés során frissítő a hatása. Összehúzza a kitágult pólusokat és javítja a közérzetet.

Zsíros, korpás haj kezelésére is alkalmazható. A zsíros, korpás fejbőrt 2-3 naponként kevés citromlével dörzsöljük be kúraszerűen egy hónapig. Ha hajmosás után az öblítővízhez adunk egy citromot, táplálja a fejbőrt, és kellemes, lágy tapintásúvá válik a haj.

Foltos, száraz, repedezett kezünket is érdemes átdörzsölni citrommal, de az is jó, ha töredezett körmöket esténként 5-10 percig citromlében áztatjuk, majd alaposan leöblítjük és átkrémezzük.

A citromos víz a fogfájást is enyhíti, és segíti a fogínygyulladás, fogínyvérzés megszüntetését.