Miért veszélyesek a csótányok?

A csótányok az otthonunk leggyakoribb hívatlan vendégei; sajnos ezek a rovarok nem csak az elhanyagolt otthonokban, hanem a gondosan rendezett és takarított lakásokban is megtelepedhetnek.

[wp_ad_camp_1]

Általában úgy véljük, hogy a csótányok a különböző terjesztett vírusok és baktériumok miatt jelentenek veszélyt az egészségünkre; ez természetesen igaz, de elfeledkezünk a csótányok nyálában, ürülékében és bomló tetemében előforduló allergén fehérjékről. Ezek az allergén anyagok allergiás reakciókat és asztmás tüneteket idézhetnek elő. Minden korcsoportban megtalálhatók olyan személyek, akik érzékenyek lehetnek ezekre az allergénekre, de a gyermekekre jelentik a legnagyobb veszélyt.

A problémát súlyosbítja, hogy a szülők a legtöbb esetben nem képesek felfedezni a gyermekek allergiás reakcióinak kiváltó okát; általában állatszőrre, porra, valamilyen tápanyagra vagy adalékanyagra gyanakodnak, de szinte a legritkább esetben gondolnak a csótányok által hátrahagyott allergénekre.

A csótány fertőzés sajnos egyáltalán nem ritka Magyarországon, ahogyan a világ más országaiban sem; noha területenként, éghajlatonként és kontinensenként a csótányok fajai változóak, a jelenlétük állandó. Jól érzik magukat urbánus és falusi környezetben és szinte mindenhol, ahol tápanyagot találnak. Ezért is fontos, hogy a védekezést rendszeres takarítással párosítsuk. Ha nem hagyunk ételmaradékokat a konyha padlókövén, ha rendszeresen odafigyelünk az otthonunk higiéniájára, akkor jelentős mértékben csökkenthetjük a csótányok megjelenésének valószínűségét. Ám sajnos van olyan eset, amikor mi magunk már nem tudunk eredményesen védekezni az otthonunkba betörő élősködők és rovarok ellen; ilyenkor válasszuk a megfelelő felszereléssel rendelkező csótányirtó szakembereket!