Mikor kezdjük meg a babák hozzátáplálását?

Sokan úgy gondolják, hogy a babák hozzátáplálásának a megkezdése nagyon egyszerű folyamat. Ám, mikor arra kerül a sor, sokszor azt sem tudjuk, hogy mihez kezdjünk hirtelen, hiszen annyi kérdés merül fel bennünk.

Általában azt szokták javasolni, hogy féléves kortól ajánlott a babák hozzátáplálása, ám sokszor találkozhatunk kivételekkel. Olyan esetekben, ha abba hagyja a szopizást, vagy már nem fejlődik kellően, akkor érdemes már előbb elkezdeni. Nagyon fontos, hogy oda figyeljünk a kellő táplálék biztosítására, hiszen ilyenkor a babák még nagyon érzékenyek. Amennyiben nem megfelelő a táplálék számára könnyen allergiás reakciók léphetnek fel. Egy 3-4-5 hónapos baba esetén, ha már az anyatej nem elegendő, és a tápszert nem preferáljuk, akkor meg kell kezdenünk a hozzátáplálást. Fontos, hogy lassan és kis mennyiségekkel kezdjük, és minden reakciót figyeljünk, hogy a kis szervezete, mire és hogyan reagál.

Minden esetben kérjük ki a védőnő tanácsát, ne magunktól kezdjünk hozzá. Hiszen sok esetben többet árthatunk a babának, mint amennyit segítünk. A hozzátáplálás megkezdésével sem szabad elhagyni a napi 5-6 alkalommal való étkezést. A babáknak 3 éves korukig, minimum 500 ml tejalapú táplálékra van szüksége. A szoptatás melletti hozzátáplálás esetén, a napi második étkezés ajánlott, hogy pépes állagú legyen. Az első pépes babaételeket elkészíthetjük gyümölcsökből, zöldségekből. Fontos arra oda figyelnünk, hogy azokat a gyümölcsöket és zöldséget kerüljük, melyek allergéneket tartalmaznak. Vásárolhatunk bolti pépeket is, azok közül mindenképp a hozzáadott cukrot nem tartalmazókat válasszuk. Amennyiben házilag készítjük el, semmiképp se tegyünk bele cukrot. Az nem egészséges a babánk számára.