Mikre figyeljünk oda egy vérvizsgálat előtt?

Amennyiben szeretnénk hosszan megőrizni az egészségünket, akkor célszerű évente legalább egyszer ellátogatni egy vérvizsgára. Így az esetleges megbetegedéseket, könnyedén elkerülhetjük, vagy még időben felléphetünk ellenük.

[wp_ad_camp_1]

A vérvételtől nem kell félni, nem nevezhető fájdalmasnak, sokkal inkább kellemtelen érzés. Ám vannak olyan dolgok, melyekre érdemes oda figyelni. Akik különféle krónikus betegségekben szenvednek, azok számára nem kell bemutatni, hogy mivel járhat el a rutin szerű ellenőrzés. Ám, akik ritkában mennek, azok nem biztos, hogy tudják pontosan mit is kell csinálni. Az egyik alapszabály, melyet bizonyára sokan tudnak, hogy vérvétel előtt legalább 6 órával már nem szabad enni. Ez főként olyan vizsgálatok esetén bizonyul igazán fontos, ha speciális vizsgálatok kerülnek elvégzésre, mint pl. vércukorszint, koleszterin, trigliceridszint, vagy éppen a hasnyálmirigyenzimek szintjének mérése. Ilyen vizsgálatok előtt legalább 12 órával előtte nem ajánlott étkezni. Igen gyakori kérdésnek számít viszont az, hogy vajon inni szabad-e a vérvétel előtt?

Amennyiben azok közé tartozol, akiktől csak nehezen tudnak vért venni, akkor lefekvés előtt mindenképp igyál meg egy pohár vizet. Ugyanis ennek hatására kissé hígul a vér és így könnyebben fogják kivenni a szükséges mennyiséget. Ám ettől több folyadék nem célszerű elfogyasztani, ugyanis túlságosan elhígulhat a vérünk és az befolyásolhatja az eredményeket. Azt talán mondanunk sem kell, hogy vérvétel előtt nem javallott alkoholt fogyasztani. Illetve arra is érdemes oda figyelni, hogy milyen gyógyszereket veszünk be. Amennyiben vannak olyan gyógyszerek, melyeket rendszeresen szedünk, akkor arról mindenkép tájékoztatni kell az orvosunkat.