Milyen a jó domain?

Legyen szó egy vállalkozás honlapjáról vagy egy hobbi projektről, minden honlap számára kell egy domain cím. Ennek megválasztása azonban nem is olyan egyszerű, int elsőre tűnik. Természetesen mindenki tudja, mi lenne az ideális számára, de az a szó nagyon sok esetben már több különböző végződéssel is foglalt.

[wp_ad_camp_1]

Nézzük a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha domain választásról van szó. Mindenekelőtt megjegyezhetőnek kell lennie; a túl hosszú és túl kacifántos domain nem vezet semmi jóra, nem kell halmoznunk benne a kulcsszavakat és nem kell ennek érdekében másfél méteres domaint választanunk. Tartsuk szem előtt a megjegyezhetőséget és a megfelelő hangzást.

A megjegyezhetőséghez tartozik a domain végződés kérdése is. A magyar emberek a .hu végződéshez vannak szokva, de jól ismerik a .com végződést is. Az info, net, org, biz végződések már kevésbé ismertek, a legtöbb látogató nem is fogja ezt társítani magához a címhez. Még rosszabb a helyzet, ha valamilyen teljesen ismeretlen domain végződést választunk; ahhoz már komoly szándék kell, hogy megjegyezzük…

A megjegyezhetőség a fő szempont a domain választás során, ezért érdemes elvégezni a nagymama tesztet. Nem vicc, tökéletesen működik… Nincs más dolgunk, mint megjegyeztetni a nagyival a tervezett domain címet. Ha másnap is emlékezni fog rá, a domain átment a nagymama teszten, tehát könnyen megjegyezhető.

Számos alkalommal hivatkoznak a keresőoptimalizálásra, mivel elméletileg a domainben szereplő kulcsszó kiemelt figyelmet kap. Ma már az a bizonyos kiemelt figyelem nem állja meg a helyét, de ha még így is lenne, az esetben is egyetlen egy kulcsszóról van szó. Egy fecske pedig nem csinál nyarat, ezt már megtanulhattuk; válasszunk tehát észérvek és szimpátia alapján!