Milyen gyakran mossunk hajat?

A hajmosásról és annak ütemezésről már nagyon régóta folyik a vita, ugyanis nagyon sokan vannak sokféle véleménnyel ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy milyen gyakran nyúljunk sampon után, hogy eltüntessük a zsíros tincseinket, de az korpásodáshoz se vezessen.

[wp_ad_camp_1]

A probléma gyökere általában a hajhagymák gyökeréhez vezethető vissza. A hajunk pontosan ugyanabból az okból zsírosodik, mint az arcbőrünk. Vagyis faggyú termelődik. Azok a mirigyek, melyek ezt termelik a hajhagymáknál helyezkednek el, a bőr irha rétegében. Majd innen csatornákon keresztül jut el a tüszőbe, majd ennek következménye a zsíros hajbőr. Nagyon fontos, hogy tisztázzuk, hogy a túl gyakori hajmosással nem csak, hogy nem kerülhetjük el a zsíros hajat, de még jobban elidézzük. Az, hogy valakinek mekkora mértékű a faggyú termelődése az függhet a genetikától és hormonoktól is. A pubertáskor idején előfordulhat, hogy túlzott faggyútermelődés áll elő, ezért zsírosodik túlzottan ebben az időszakban a fiatalok haja és jelenek meg a pattanások. Azt, hogy kinek mikor és mennyi időközönként célszerű hajt mosni, azt igen nehéz megmondani, ám egy biztos mindennap semmiképpen sem ajánlott.

Ugyanis minél többet mossuk a hajunkat, annál könnyebben szárad ki a fejbőrünk és ennek hatására még gyorsabban zsírosodhat a hajunk. Annak érdekében, hogy meghatározzuk az optimális hajmosás idejét több dolgot is figyelembe kell vennünk. Ilyen a bőr típusa, a hajtípusa, illetve a viselt frizura. Amennyiben normális a bőrtípusunk, akkor elegendő heti 1-2 alkalom. Viszont, ha nagyon zsírosodik a hajunk, akkor ennél gyakrabban is lehet, de semmiképpen se mossuk meg mindennap. Az sem mindegy, hogy egyenes vagy hullámos a hajunk. Ugyanis egyenes hajon sokkal jobban tejed a zsírosodás.