Milyen kutyafelszerelést vásároljunk?

A kutyatartás során számos különböző eszközre és felszerelésre van szükségünk. A gondos gazdik szeretnék ezeket hiánytalanul biztosítani a négylábú kedvencük számára, de egyáltalán nem könnyű eldönteni, mire van szüksége egy kutyának és mire nincs.

[wp_ad_camp_1]

Alapvetően meg kell különböztetnünk kis- és nagy termetű kutyákat, valamint szabadban és lakásban tartott állatokat. Mindegyik tartása másféle felszerelést követel meg. A lakásban tartott kutyáknak mindenképpen szükségük lesz egy megfelelő fekhelyre, ami csak az övék. Általában többféle kivitelezés közül is válogathatunk. A legegyszerűbbek a műanyagból készült fekhelyek és ezek tisztán tartása a legkönnyebb. Természetesen a szobatiszta kutyák esetében is rendszeres tisztításra van szükség. Ez indokolja a műanyag fekhelyek használatát, amit bármilyen mosható béléssel láthatunk el. A vesszőkosarakból, illetve szivacsokból kialakított fekhelyek tisztítása sokkal körülményesebb és macerásabb. Érdemes szem előtt tartani, hogy a kutya számára nincs szükség különösen kényelmes és puha fekhelyre; tökéletesen érezheti magát egy közönséges párnázatlan fekhelyen is.

A kutyák szocializálódásához elengedhetetlenül szükséges, hogy új helyzeteket, új szagokat, új kutyákat és embereket ismertessünk meg velük. Ehhez pedig ki kell vinnünk őket az utcára és a parkokba. A sétához megfelelő nyakörv vagy hám szükséges, bizonyos esetekben a szájkosár használata is kötelező. Gondoskodnunk kell a parkban sétáló emberek és kutyák biztonságáról olyan módon, hogy az agresszív viselkedést mutató kutyánkat teljes kontroll alatt tartjuk. Soha nem kockáztathatunk, hiszen ezzel veszélybe sodorhatunk másokat, ráadásul súlyos büntetéseket is kockáztatunk. Legyünk felelős gazdik és gondoskodjunk a kutyánk megfelelő tartásáról!