Milyen szolgáltatásokat nyújt az idegenforgalom?

Az idegenforgalom a világ minden országában több százezer ember számára teremt munkahelyet. Egy külföldről érkező turista számos szolgáltatást vesz igénybe, számos dologért ad pénzt. Hogy is működik mindez?

Vegyük példának, hogy turistacsoport érkezik külföldről Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre. Hazájában kifizette a turistairodának a részvételi díjat, biztosítást kötött és megvásárolta a repülőjegyet. A repülőterek több ezer embert foglalkoztatnak, amire nem lenne szükség, ha nem lenne annyi turista. A repülőtérről bérelt busszal vagy taxival utaznak a szállodájukba, ahol szobát vesznek ki. A szoba bérlésével együtt valószínűleg a szálloda éttermét és bárját is használni fogják, mivel reggelizni kell valahol, valamint az esti beszélgetésekhez jól jön egy ital. Ráadásul a szálloda számos más szolgáltatását (fodrász, uszoda, masszázs) is igénybe veszik. A szállodák személyzetének az ételről, italról, tisztaságról, csomagok pakolásáról, adminisztrációról és még számos apróságról kell gondoskodni, így a dolog ezen része is több száz ember munkáját adja.

A túrista ezen kívül turistabuszos kirándulásokon vesz részt, múzeumokat látogat, esetleg elmegy az operába. Számos vendéglátóegységben fogyaszt és szuveníreket vásárol. A városban taxival közlekedik, fontosabb helyeken idegenvezetőt fogad. A szolgáltatások igénybevételének nagy része többszörösen is ismétlődik magyarországi tartózkodásuk alatt. A felszolgálónak borravalót adnak, az ajándékboltban egy halom pénzt költenek el, így a pincérre folyamatosan szükség van, ahogy az ajándékboltos vállalkozóra és annak személyzetére is. Minél több a turista annál több eladó kell egy boltba, hogy mindenkivel tudjanak foglalkozni.