Milyen ultrahang vizsgálatok léteznek?

Gyakran halljuk, hogy valaki ultrahang vizsgálatra megy, de mikor lehet rá szükség, és milyen ultrahang vizsgálatok is léteznek? Az ultrahang vizsgálat számos esetben alkalmazható eljárás, hogy az elváltozásokat felderítsék, majd pedig kezelni tudják.

[wp_ad_camp_1]

Az ultrahang vizsgálatok alkalmasak a legkülönfélébb emberi szervek vizsgálataihoz, mint például a hasban, a kismedencében, a nyakon, a lágyrészeken, a herezacskón, a hímvesszőn, az ereken, a szíven, de a köztudatban is jól ismert, a terhesség esetén is alkalmazható eljárás.

De mik is pontosan az ultrahang vizsgálatok? Az ultrahang vizsgálatok elve az emberi fül számára nem hallható hanghullámokon alapul, magas frekvenciájú, igencsak rövid hullámhosszon. Az ultrahang vizsgálatok során a berendezés a szervezetbe jutatott ultrahang hullámok visszaverődéséből egy számítógép által alkot képet. A szervek, illetve az azokon esetlegesen tapasztalható elváltozások különféle mértékben nyelik el, vagy verik vissza a hullámokat. Ennek köszönhetően különböző fényességgel jelennek meg a monitoron.

Mindezek mellett az ultrahang vizsgálatok alkalmasak arra is, hogy az erekben, illetve a szövetekben a keringési, áramlási jeleket vizsgálják. Ez az úgynevezett Doppler elven történik, éppen emiatt közös néven Doppler vizsgálatoknak is nevezik. A mozgásban lévő tárgyakról más frekvenciával verődik vissza az ultrahang, mint amilyennel kibocsájtották azt. A berendezés ezt az áramlási sebességet hallható hanggá, illetve látható görbévé alakítja át.

Amennyiben biztosabb eredményt szeretne kapni, amikor ultrahang vizsgálatokra megy, érdemes olyan orvos mellett döntetni, akinek már többéves tapasztalata van a szakmában, mint amilyenek a Belvárosi Orvosi Centrum orvosai is. Bővebb információkat és elérhetőségeinket megtalálhatja a korutiorvosicentrum.hu-n.