Milyen vitaminokra lesz szükségünk a fogaink egészségének megőrzéséhez

Bizonyára azzal senkinek nem mondunk újat, hogy a fogaink egészségének a megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fogmosás. Ám nézzük melyek azok a vitaminok, melyek még nagyon hasznosnak bizonyulnak.

[wp_ad_camp_1]

Hiszen a fogaink csakis, akkor tudnak szépek és egészségesek maradni, ha megkapják a megfelelő vitaminokat, illetve nyomelemeket, melyek nélkülözhetetlenek számukra. Az A-vitamin az egyik ilyen. Az emberek nagy része szenved fogínygyulladásban. Melynek elkerülése érdekében nagyon fontos a megfelelő A-vitamin bevitele. Amely növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, illetve a sebgyulladást is serkenti. Az A-vitamin főként olyan zöldségekben és gyümölcsökben található meg, melyek sárga színűek. Amennyiben a fogínyünket és a fogágyunkat szeretnénk egészségben megőrizni, akkor a C-vitaminra lesz szükségünk. A kutatások még azt is alátámasztották, hogy a C-vitamin a paradontitisz megelőzésében is szerepet játszhat. Ugyanis magas fokú védelmet nyújt a paradontitiszt okozó baktériumok ellen.

A legtöbb C-vitamin a friss gyümölcsökben, illetve zöldségekben található meg. Mint pl. paprika, kelbimbó, káposzta, stb. A D-vitaminnak is nagyon jelentős szerepe van a fogak egészségének a megőrzésében. A D-vitamin illóanyagát maga a szervezet is képes előállítani, azonban az csak az UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. A szervezetünknek naponta legalább 5 mikro grammra lenne szüksége, melyet úgy tudunk elkérni, ha legalább 5-10 percet tartózkodunk a napfényen. A legtöbb D-vitamin a májban, tojásban, halakban található meg. A K-vitamin még különösen fontos a fogak egészségének a megőrzésében. A legnagyobb mennyiségben tejtermékekben és salátákban fordul elő.