Minden, amit tudni érdemes a tulipánokról

A tulipán a világ egyik legszebb, legnépszerűbb virága. A ‘tulipán’ név a virág alakjából származik. A szó egy perzsa szóból „delband” származik, amely turbánt jelent.

A Törökországgal való kapcsolat elsődleges oka az, hogy a török emberek tulipán szárral díszítették turbánjaikat. A tulipánok tökéletesek minden alkalomra, hiszen nem túl elegánsak vagy túl romantikusak, de mégis szépek és kellemes rájuk nézni. A tulipán eredete a Törökországban létező Ottomán Birodalomra vezethető vissza. A 16. század során Hollandiába importálták a virágot. A tulipán akkor vált igazán híressé amikor 1952-ben Carolus Clusius írt egy könyvet róluk. Az idő múlásával annyira ismertek voltak, hogy különféle festményeket festettek róluk és fesztiválokon használták őket. Ennek eredményeként Hollandia napjainkban a tulipánok és más virágok termesztéséről ismert. Több mint 14 ismert faj és több mint 3000 regisztrált tulipán található. A különböző típusú tulipánok különböző időpontokban virágzanak. Ezek gyakran virágoznak kora tavasszal (március közepe – április végén), tavasz közepén (május elején és közepén) és késő tavasszal (május közepén). A tavaszi hidegebb hőmérsékletek miatt virágzanak nagyrészt tavasszal.

A tulipán a Liliaceae család egyik virága, a többi 14 nemzetséggel együtt. Egyszikűek, évelők (több mint két évet élnek), lágyszárúak és gyakran hagymások valamint geofiták (föld alatti táplálék-tároló szervvel rendelkeznek). Mint a legtöbb virág, a tulipán is ha különböző színű, különböző dolgokra utal. A piros szín a szerelmet fejezi ki. Ezenkívül a sárga tulipánok reményt és boldog gondolatokat fejeznek ki. Az évek során a sárga virágokat féltékenység és szomorú szerelem kísérte, de az évek múlásával az értelmezés megváltozott, és most reményt szimbolizálnak.