Minden, amit tudni kell a fagyálló mérgezésről

A fagyálló folyadék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek mérgezőek, ha egy személy kapcsolatba kerül velük. A fagyálló mérgezés életveszélyes lehet, és azonnal orvoshoz kell fordulni ha erre gyanakszik. Az emberek fagyállót adnak a jármű radiátorokhoz, hogy megakadályozzák a folyadékhűtő folyadék fagyasztását és túlmelegedését. A fagyálló általában etilénglikolt, metanolt és propilénglikolt tartalmaz.

[wp_ad_camp_1]

Bár a fagyálló folyadékok viszonylag nem mérgezőek, a szervezet nagyon toxikus alkohol melléktermékekké metabolizálhatja őket. A fagyálló mérgezés tünetei időbe telhetnek, és hasonlóak lehetnek az alkoholfogyasztáshoz. A személynek azonnal hívnia kell a 911-et, vagy egyenesen a sürgősségire kell mennie, ha azt gyanítja, hogy valakinek fagyálló mérgezése van. Fontos, hogy segítséget kérjünk, még akkor is, ha egy személy nem érzi a fagyálló mérgezés tüneteit. A fagyálló véletlen lenyelése több okból is előfordulhat. Például a gyerekeknek megtetszhet a fagyálló íze, mert az etilén-glikol édes.

Egy személy véletlenül anélkül is megihatja fagyálló anyagot, hogy tudna róla, ha esetleg  valaki egy címkézett tartályban tárolta azt, például üvegben, élelmiszeredényben vagy italpalackban, amiben nem látszik, hogy milyen folyadék van. A fagyálló fagyasztása azonban nem mindig véletlen. Egyes személyek fagyállót használhatnak alternatív alkoholforrásként. A fagyálló mérgezés tünetei nem jelennek meg azonnal, miután egy személy szervezetébe került az anyag, mivel időbe telik, amíg a szervezet metabolizálja a vegyi anyagokat. A test átalakítja a fagyálló vegyi anyagokat kisebb alkoholokká és savakká. Ezek a következők lehetnek: glikolaldehid, glikolsav, glioxilát, oxálsav. A tünetek kialakulása és súlyossága számos tényezőtől függően változhat, mint például az elfogyasztott fagyálló fajtája és mennyisége.