Minden részét felhasználhatod Mi mindenre jó a tojás?

A konyhai nyersanyagok közül a tojás az egyik legjobban felhasználható. Egyetlen részét sem kell kidobni, csak tudni kell, hogy a házban és a ház körül mit tudunk kezdeni velük. Nem is hinnénk, hogy egy szem tojás mennyi lehetőséget rejt magában!

[wp_ad_camp_1]

A tojássárgája a száraz bőrűeknek kitűnő hidratáló, míg a zsírosabb bőr számára a tojásfehérje tartogat előnyöket érdemes hozzá egy kevés mézet és citromlevet is keverni. Normál bőrre az egész tojást felkenhetjük, hagyjuk rajta 30 percig, majd alaposan öblítsük le langyos vízzel. A tojáshéjat almaecettel összekeverve és néhány napig érlelve radírként is használhatjuk az irritált bőrre.

Tudjuk, hogy a tojásfehérje ragacsos, de vajon hányszor jutott eszünkbe, hogy ragasztóként is használhatjuk? Ha nincs otthon és hirtelen szükség van rá, a bolti ragasztót kisebb darab papír vagy kartonlap esetében tojásfehérjével helyettesíthetjük.

A tojáshéj kitűnő komposzt, magas kálcium tartalma miatt előnyös a növények számára. Jól összetörve hintsük a növények tövéhez, ettől gyorsabban fognak fejlődni. A víznek, melyben a tojást forraljuk, szintén nagyon fognak örülni növényeink. A benne oldott tápanyagokat könnyen hasznosítják, mielőtt rájuk öntenénk, hűtsük hidegre!

Ha nem szeretjük a túl keserű kávét, zúzzuk porrá a tojáshéjat és keverjük az őrölt kávéhoz. Lefőzés után szintén mehet a komposztba! A tojáshéjat, ha apróbb darabokra törjük, de nem porítjuk, a növényeket megrágcsáló meztelen csigák ellen is bevehetjük.