Mindennapi életünk szerves része: a stressz

A mai felgyorsult, modern világra egyre inkább jellemző egyfajta örökös nyugtalanság, időhiány és türelmetlenség, valamint a felsoroltak sajátos elegye: a stressz. Teljesen normális, sőt, elkerülhetetlen, hogy mindannyian szembesüljünk stresszhelyzetekkel életünk során. Az mindenképp jó jel, ha nem menekülünk el a problémák elől és nem söpörjük a szőnyeg alá negatív érzéseinket sem, hanem megéljük őket. A stressz egyfajta beszorultság érzet, általában akkor jelentkezik, amikor szeretnénk kiszabadulni egy számunkra kellemetlen szituációból, azonban úgy érezzük, erre az adott élethelyzetben nincs lehetőségünk.

[wp_ad_camp_1]

A valódi gondok ott kezdődnek, amikor ez az állapot nemcsak időről időre jelentkezik kiemelten nehéz helyzetekben, hanem állandósul és beépül a mindennapjainkba. A gyakori stressz köztudottan rossz hatással van az emberi szervezetre, hatására ugyanis az immunrendszer hajlamos nagymértékben legyengülni és ilyenkor megnő a fertőző és egyéb betegségek kialakulásának esélye is. Az állandó stressz ezen kívül számos mentális betegség táptalaja is lehet, az örökös beszorultság érzet ugyanis gyakran a pánikbetegség táptalaja, de hozzájárul a generalizált szorongásos zavar és a depresszió kialakulásához is.

Fontos felismernünk, hogy az esetek jelentős százalékában saját felnagyított félelmeink okozzák ezeket a kellemetlen érzéseket. Neurotikus világban élünk, ahol az emberek többsége mindenen túl sokat rágódik, és fejben levezeti egy-egy esemény ezerféle negatív kimenetelét. A félelmek és fóbiák kezelésére pedig csak egyetlen megoldás létezik: szembe kell néznünk velük, bármi is legyen a forrásuk. Amíg ezt nem tesszük meg és csak homokba dugott fejjel várjuk a csodát, addig sajnos senki nem lesz, aki segítséget nyújthatna nekünk. Ideje lenne megszabadulnunk irreális félelmeinktől, valamint az is nagyon fontos, hogy a másokkal és saját magunkkal támasztott elvárásainknak is határt szabjunk, a stressz másik gyakori oka ugyanis a megfelelési kényszer, amely szintén megmérgezi a hétköznapjainkat.