Minimalizmus a lakberendezésben

A minimalizmus a tér egyszerűségének és a vonzó építészeti vonásainak hangsúlyozásáról szól. A paletta többnyire monokróm, a színt pedig kiemelésképp használják. A minimalizmus és a funkcionalitás kéz a kézben jár. A minimalista kialakítású hely jellemzője a nyitott alaprajz, sok fény és egyszerű bútorok, amelyek jól felépítettek és kényelmesek. Mindez nyugtató és hívogató teret hoz létre, amely időtlen esztétikával rendelkezik.

[wp_ad_camp_1]

A minimalizmus lehetővé teszi, hogy a teren kívül máson is legyen a hangsúly. Például a helyiségben lévő emberek vagy a kilátás az ablakon fontosabb lehet, mint a szoba dekorációja. Mindennek funkcionálisnak kell lennie és hozzáadott értéket kell adnia a térnek. A működéséhez továbbra is szükség van az összes elemre, de a minimalista dekorációban a „forma” nagyon fontos. Például egy étkezőben asztalra és székekre van szüksége. Ezeknek a daraboknak kapcsolatban kell állniuk egymással, és olyan dolgok alapján kell kiválasztani őket, mint a vonal, a szín, a tömeg stb. Alapvető alakjukban jól kell működniük egymással.

Noha a minimalista építészet célja a tartalom tömörítése, valamint a forma és struktúra korszerűsítése, önmagában saját bonyolult nyelvvel rendelkezik. A minimalista építészet reduktív tervezési elemek használatát foglalja magában, díszítés vagy dekoráció nélkül. A minimalizmus támogatói úgy vélik, hogy a formatervezés tartalmának és formájának a puszta lényegekre való tömörítése feltárja az építészet valódi” lényegét “. A szennyezetlen és tiszta tér elképzelése valóban hajtóereje a minimalista mozgalomnak, valamint annak a vágynak, hogy a belsőépítészetben megfogalmazott legfontosabb ötleteit adaptálja. A valóságban olyan funkcionalitásra van szükségünk, amely nem keveri a felesleges díszítéseket. A formáknak meglehetősen egyszerűnek kell lenniük, a színeknek és a textúráknak pedig harmonikusan kell keveredniük.