Mire használható fel a levendula?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a levendula az egyik, olyan  növény, amely az egyik legsokoldalúbb módon felhasználható. Ez pedig a finom illatának és a jellegzetesen szép színének is köszönhető egyben. Ugyanis felhasználhatjuk, mint decor elem, de épp úgy alkalmazható a gyógyászatban és akár a konyhában is, mint fűszernövény.

[wp_ad_camp_1]

A levendulát Európába a Rómaiak hozták be, majd Magyarországra az 1920-as években érkezett meg és, akkor kezdtek el komolyabban foglalkozni vele. Az első levendulaültetvényt egyenesen Franciaországból hozták be hazánkba. Sokáig az országban csak a középkori kolostorok környékén volt ismert a levendula. A levendula tulajdonképpen egy mediterrán növény, ám nálunk ma már egy télálló növényé nevelték ki. Viszonylag könnyen szaporítható növényről beszélhetünk, ugyanis a levendula szaporítása megoldható magról és tőosztással is egyaránt. A kinevelésének  a folyamata elég hosszadalmas, így eltarthat egy, vagy akár két évig is. A levendula bokrok megfelelő körülmények között akár 20-25 évet is elélhetnek.

A levendula számos jótékony hatással rendelkezik, melyre felhasználhatjuk a mindennapokban. Ugyanis nagyon jó hatással van a testi és a lelki felfrissülésre, és az életfolyamatokat is javítja. Sokaknak igen meglepő lehet, de antibakteriális hatással is bír, és ez mellett még fertőtlenítő és gyulladás csökkentő is egyben. Így ilyen esetekben is kifejezetten ajánlott a használata. Továbbá alkalmazhatjuk meghűlés esetén, hiszen nagyon jó hatással lehet a légutakra inhaláláskor, hiszen tisztítja azokat és csökkenti a fertőzéseket. Továbbá nagyon kedvelt még az emberek körében az aromaterápiák alkalmazásakor, hiszen feszültség oldó és idegerősítő, illetve nyugtató hatású is egyben. Ajánlott még fejfájás, illetve alvászavarok esetén is a használata.