Mire jó az eper?

Eper

Az eper a nyár egyik legzamatosabb, legétvágygerjesztőbb gyümölcse. A frissen szedett földi eper nyersen is fantasztikusan finom, de számos egyéb formában is fogyasztható, készíthető belőle például lekvár, de hozzáadhatjuk a fagylaltunkhoz vagy akár eperkrémet is készíthetünk a segítségével. Ebből a kora nyári gyümölcsből szörpöt is lehet csinálni, lefagyaszthatjuk, hogy télire is maradjon belőle, de a nyers epret fogyaszthatjuk tejszínhabbal vagy akár csokoládéba mártva is.

Az eper azonban nem csak ízletes, de kifejezetten egészséges és a szervezetünk számára igencsak hasznos gyümölcs. Kevesen tudják, de az eper C-vitamin tartalma elképesztően magas, olyannyira, hogy e téren még a citrusfélék is lemaradnak mellette, azonban nagymértékben tartalmaz még ezen kívül kalciumot, magnéziumot, vasat, valamint szalicilsavat is. Ez utóbbi anyag képezi egyébként az aszpirin alapját, éppen ezért sokak szerint ez a különleges gyümölcs a fájdalomcsillapítás, valamint a megfázás gyógyítása esetén is meglepően hatásos tud lenni. Az eper továbbá köztudottan remek vértisztító, így hatalmas segítséget jelenthet mindazoknak, akik a szervezetüket szeretnék méregteleníteni. Ez a gyümölcs elősegíti a felesleges salakanyagok távozását a szervezetből, valamint zsírégető hatása miatt is népszerű, főleg azért, mert alacsony kalóriatartalma van, mégis a jóllakottság érzetét kelti.

Ez a finom gyümölcs azonban nem csak belsőleg alkalmazva válhat a hasznunkra. Már az Ókori Rómában is gyakran használták a hölgyek a bőrük szépítése érdekében, az eper ugyanis kiváló gyógyír a problémás, zsíros, pattanásos bőrre, azonban azoknak is hasznukra válhat, akiknek a bőre kifejezetten száraz. Ez esetben csupán annyit kell tenni, hogy a péppé zúzott gyümölcsöt összekeverjük tejszínnel, tejföllel és mézzel, majd a pakolást felkenjük az arcunkra. Az apró magvacskáknak köszönhetően arcradírnak is kiváló, valamint fogfehérítésre is abszolút alkalmas!