Mit árul el a szemünk az agyunkról?

A szem a lélek és egyes kutatók szerint az agy tükre is. Bizonyítékokat találtak rá, hogy a szemben található apró erek információkat adnak arról, mennyire működik egészségesen az agyunk.

[wp_ad_camp_1]

Az agyban és a szemben lévő erek ugyanazon sejtekből fejlődnek ki, ezért az agyban és a szemben méret, szerkezet és funkció szempontjából is hasonló erek találhatók. Ebből következően a szem ereinek állapota megmutathatja, hogy az agyban az erek milyen állapotban vannak.

Már korábbi tanulmányok is kimutatták az összefüggést a szemben lévő vérerek és egyes betegségek, mint a demencia, a szívbetegség vagy a stroke kockázata között. De ezeket a vizsgálatokat idős embereken végezték. A legújabb tanulmány szerint azonban a szem jóval fiatalabb korban is bepillantást enged az agyműködésbe, akár gyerekeknél is alkalmazható ez a módszer.

Még annak is érdemes ilyen vizsgálatot elvégeztetnie, akinek a szemével kapcsolatban semmiféle panasza nincs és tökéletes a látása. A vizsgálat során nem csak a már meglévő betegségekre derülhet fény, de fontos szerepe van a megelőzésben is, felhívhatja a figyelmet olyan problémákra, melyeknek a tünetei esetleg csak évek múlva jelentkeznének, ebben a fázisban azonban még tehetünk ellenük.

A kutatók kapcsolatot találtak az IQ és az erek nagysága között is Vizsgálatok során kimutatták, hogy azoknak, akik szélesebb vénákkal rendelkeznek, alacsonyabb az IQ-juk. Azt is kiemelték, hogy a vénák állapotában nem játszottak szerepet egyéb tényezők, mint a dohányzás vagy a cukorbetegség.