Mit is jelent tulajdonképpen a környezetvédelem?

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a környezet védelme, különösen napjainkban. A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérsékletére vagy elhárítására irányul. Emellett egyfajta ideológia, filozófia és mozgalom is.

Ez többek között arra vonatkozik, hogy az emberiség felelősséggel tartozik és függ az őt körülvevő környezettől, amit meg is kell védenie, ha arra kerül a sor. A környezetvédelem nagyban hasonlít a természetvédelemhez, azonban míg a természetvédelem elsősorban az élő, természeti értékek megőrzéséért küzd, addig a környezetvédelem nagy hangsúlyt fektet az élhető, fenntartható környezet védelmére és kialakítására. A környezetvédelem fontosnak tartja azt, hogy az emberi termelési és fogyasztási rendszer fenntartható legyen, valamint azzá váljon, emellett más politikai követeléseket is meghatároz. Annak ellenére, hogy a legtöbb környezetvédő szervezet a civil szférából jön, a világon mindenhol számos nemzetközi, politikai, szakmai szervezet is képviseli a környezetvédő ideológiát és a vállalati felelősségvállalás, a technikai újítások terjedésével nagyon sok nagyvállalat is tesz lépéseket annak érdekében, hogy megóvja a környezetet.

Az a gondolat, hogy a környezetet óvni kell, már többször is felmerült a történelem során, azonban a modern környezetvédelmi mozgalom kialakulása elválaszthatatlan az ipari forradalom által jelzett változásoktól. Az első környezetvédelmi mozgalmak Angliában kezdődtek és itt hozták meg az első nagy, modern környezetvédelmi törvényt is, 1863-ban. Ezt követően a mozgalom egyre csak növekedett és manapság a környezetvédelem leginkább olyan problémákkal foglalkozik mint a klímaváltozás vagy a genetikailag módosított élőlényekből készített ételek terjedése.