Mitől és miért csuklik az ember?

A csuklás egy nagyon kellemetlen és zavaró jelenség lehet a szervezetünk számára. Ám a legtöbb alkalommal, amikor csuklással állunk szemben, akkor semmi rosszra nem kell gondolni, és viszonylag gyorsan, pár óra alatt magától elszokott múlni.

Viszont, találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor a csuklás nem akar szűnni, és akár napokig is eltarthat. Ilyen esetekben már komolyabban kell venni. Egy makacs csuklás nagyban megkeserítheti a mindennapjainkat, így azt javallott orvos által kivizsgáltatni. Ám most nézzük, hogy ennek a jelenségnek mi állhat a hátterében. A csuklás valójában a rekeszizmok akaratlan görcse, melynek következményeként gyors belégzés jön létre. A levegő a tüdőbe szívódik, majd ezt követően reflexesen záródik. És ennek a következménye lesz az a fura hang, melyet magával von. A csuklás kialakulásáért kettő ideg vonható felelősségre. Az egyik a bolygóideg, illetve a nyelv-garati ideg. A csuklás pedig annak a következménye, ha ezek az izmok ingerületbe jönnek és az agy automatikusan átkapcsol és a rekeszizmon keresztül csuklást idéz elő.

A csuklás csillapítására számos egyszerű gyógymód ismert. Mi most ezeket fogjuk bemutatni. Az egyik megoldás az lehet, amikor néhány légzés ciklus kihagyásával a levegőt bent tartjuk így magasabb vér-szén-dioxid-értéket gátolja. Ezen felül bevált praktikának bizonyul még, hogy gyors vízívással próbáljuk meg csillapítani az ingert. Így a rekeszizom mellett futó vágusz ideget ingerlését kíséreljük meg helyreállítani. Ezen felül hatásos lehet még egy darab száraz kenyér elfogyasztása, vagy egy jégkocka lenyelése is. Ezen felül ismerünk még olyan módszert is a csuklás ellen, miszerint a térdeket a mellkashoz kell szorítani és így tartani magunkat pár percig, még enyhülést nem észlelünk.