Mitől hullik a hajunk?

Időről időre, bizonyára mindenki megtapasztalja, hogy jobban hullik a haja. Amely, ha szerencsénk van, akkor pár hét, vagy hónap alatt abba is marad. Ennek a jelenségnek a hátterében ugyanis nagyon sok probléma állhat.

[wp_ad_camp_1]

Fontos, hogy megkülönböztessük a természetes hajhullást és azt, ami már krónikus. Napi 40-60 hajszál elvesztése, teljesen természetesnek nevezhető. Amennyiben ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak aránya, akkor már érdemes komolyabb foglalkozni vele. A hajhulláson belül megkülönböztethetünk foltost vagy szétszórtat. Az egyik gyakori ok, amikor a szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák miatt fordul. Ennek hátterében a legtöbb alkalommal egy bizonyos góc áll, amely lehet pl. mandulagyulladás. Amennyiben erre rájövünk és kezelni kezdjük antibiotikummal, akkor a gyulladás elmúlhat és a hajhullás megállhat. Amikor a haj az egész fej terültén megritkul, akkor diffúz hajhullásról beszélhetünk. Ilyen probléma alakulhat ki, pl. nőknél szülés után. Továbbá itt kell még megemlíteni még a fertőző betegségeket, vashiányt, nem megfelelő táplálkozást, stb. Bármelyik típusú hajhullásról is legyen szó, mindkettő vezethet végleges kopaszodáshoz.

Hajhullást okozhat még stressz, túlzott fogyókúra, dohányzás, gyógyszerek mellékhatása, gócok, stb. Minden esetben endokrinológiai kivizsgálás mellett hajhullás kiderítésének okának érdekében számos már tényezőt is figyelembe kell venni. A stressz az nagyon nagy kihatással lehet a szervezetünkre, illetve az immunrendszerünkre. Ugyanis a krónikus, hosszú ideje fennálló stressz immunológiai és hormonális eltéréseket is okozhat. Mivel stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, melyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit.