Mitől okos egy tévé?

Az okostévé (angol smartTV tükörfordításaként) néhány éve jelent meg a piacon, viszont nem csak az ára
miatt terjed el lassan. A lakosság nagyobb része számára ugyanis a televíziónak felesleges „okosnak”
lennie.

[wp_ad_camp_1]

Ami igazán hasznos lenne, azt nem tudja, amit tud, az pedig a nézők egy jelentékeny részének felesleges. A kérdés tehát joggal adódik: mitől okos egy tévé és milyen szerepet kaphat a lakossági televíziózásban?

Okostelefon és okostévé – az internet és a többletfunkciók a kulcs

Ahogy a mobitlelefon és az okostelefon között az internet és a számítógép-funkcionalitás a döntő különbség, úgy az okostévét is ezek teszik „okossá”.

Lényegében tehát a TV-n is tudunk internetezni, méghozzá külön számítógép nélkül, gyakorlatilag egyetlen hatalmas monitorként hasznosítva a televíziót. A smartTV által gyorsan és könnyedén érhetünk el internetes tartalmakat és alkalmazásokat és megoszthatjuk a tabletünkkel vagy az okostelefonunkkal onnan a tartalmakat.

A jobb szolgáltatók, mint például az Invitel kínálta HD/FullHD televízió adásokat és a digitális televíziózást is leginkább smartTV-vel élvezhetjük igazán.

Miért nem váltak be eddig az okostévék?

Az okostévé lényege, hogy számítógépként is képes működni és rendelkezik internet kapcsolattal, ezáltal lehet rajta internetezni, online szolgáltatásokat (pl. videolejátszók, zenecsatornák) igénybe venni, közösségi oldalakat elérni vagy akár egyszerűbb játékokkal játszani.

Elvileg tehát a lakások multimédiás központjává kellett volna, hogy váljon a smartTV – csakhogy két komoly tényező is közrejátszik a lassú terjedésben.

Egyrészt az ára olyan magas, hogy nem fogják az emberek tömegével a szemétre hajítani a pár éves lapostévéket, csak hogy a kedvenc közösségi oldalukon macskás képeket nézhessenek nagyban.

Másrészt tévét jellemzően az idősebb korosztály néz, és nekik már az okostelefon vagy az internet is gyakorta komoly kihívást jelent. Márpedig a legtöbb okostelevíziót a távirányítójával igencsak nehézkes kezelni.

Miért jók mégis az okostévék?

A smartTV-kre érdemes úgy tekinteni, mint az első okostelefonokra. Azokat is sokan elutasították, mondván, a telefon telefonálásra való. Ma már elvétve ír bárki SMS-t és a hívások egyre nagyobb aránya zajlik üzenetküldő alkalmazások segítségével.

Az okostelevízióval hasonló a helyzet: alapjaiban változtatja majd meg a lakossági televíziózást, ahogy egyre több cég kínál egyre több alkalmazást és szolgáltatást. Márpedig egy kifejezetten nagy és tiszta képet adó képernyő olyan lehetőségekkel bír, amellyel egyetlen telefon vagy számítógép monitor sem tudja felvenni a versenyt.