Mivel etessük az aranyhörcsögöt?

Természetes körülmények között a hörcsögök gyakorlatilag mindent megesznek; a növényi eredetű táplálék mellett gyakran rovarokat, kisebb állatokat és elhullott tetemeket is fogyasztanak.

[wp_ad_camp_1]

A hörcsögöket alapvetően növényevőként tartjuk számon, noha az egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges az állati fehérjék fogyasztása. A magyarázat az állatok emésztőrendszerében és szervezeti felépítésében rejlik. A ragadozók bélrendszere rövidebb, hiszen a hús emésztése és feldolgozása gyorsabban végbemegy, mint a roston növényi tápláléké. A hörcsög szervezete úgy van felépítve, hogy a számára megfelelő táplálékok palettája igen széles skálán mozog, de a proteinek bevitelét lehetőleg jelentős mértékben állati eredetű fehérjékkel kell biztosítsa.

Senki sem várja el a gazdiktól, hogy a kertben szöcskéket, gyíkokat vagy békákat fogjon a kedvencének; rendelkezésre állnak kiváló minőségű tápok, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak állati eredetű fehérjéket. A megfelelő összetételű protein bevitelnek fontos szerepe van az elhízás elleni védekezésben is; sajnos ezek a kis állatok hajlamosak az elhízásra, így oda kell figyelnünk, mivel etetjük őket. Ez nem csak életminőségi kérdés; az elhízott hörcsögök sajnos hamar elpusztulhatnak.

A hörcsögök számára olyan élelmet kell biztosítanunk, amely alkalmas a fogak koptatására is. A hörcsögök fogai folyamatosan nőnek és folyamatosan kopnak. Szinte mindenféle gabonát adhatunk nekik, természetes körülmények között is ezek a fő táplálékai, de a rozst ki kell hagynunk az étrendjükből. A gabonák mellett szükségük van olajos magvakra is, ezekkel tudjuk biztosítani számukra az esszenciális zsírsavakat. Mindezek mellett a zöldségek és a gyümölcsök játszanak fontos szerepet a hörcsög táplálásában, de a magas cukortartalmú gyümölcsöktől inkább óvakodjunk.