Mozgásos fejlesztő játék

A mozgásos fejlesztő játékok jelentősége vitathatatlan. Már a gyermek első három életévében rendkívüli jelentőséggel bírnak ezek a játékok; segítségükkel fejlődnek a koordinációs készségek, kialakul a mozgás természetessége és megteremtődnek a feltételek a későbbi fejlődés fokozásához.

[wp_ad_camp_1]

A mozgásos fejlesztő játék egy komoly szociális problémát segít megoldani. Talán meglepő, de a gyermekek jelentős hányada nem érzi jól magát egy ismeretlen környezetben, ahol más gyerekekkel kell osztozkodnia az élettéren. Noha az ilyen jellegű szocializálás elengedhetetlen, nem szükséges idejekorán kezdeni. Amennyiben az egy-két éves gyermek feszélyezve érzi magát egy játszótéren, ne nehezítsük meg a dolgát azzal, hogy a mozgásfejlesztés mellett még szocializálódnia is kelljen. Minden menjen szépen a maga sorrendjében…

Sajnos nem áll rendelkezésre mindenki lakókörnyezetében megfelelő játszótér. Ebben az esetben is a mozgásos fejlesztő játékok jelentik a legegyszerűbb választást. Arra viszont szülőként kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hogy a játékok mérete igazodjon a gyermek igényeihez és ügyességéhez. Minél kisebb a gyermek, annál puhább és könnyebben markolható játékokra van szüksége. A nagyobb gyermekek számára már bátran választhatunk olyan mozgásos fejlesztő játékokat is, amelyek nem csak a mozgáskoordinációjukat és az ügyességüket fejleszti, hanem a kreatív gondolkodásukat és az intelligenciájukat is.

A fejlesztojatekvilag.hu kínálatában szereplő játékokon minden esetben feltüntették, az adott játék hánytól hány éves korig ajánlott. Egyes gyermekek viszont megelőzhetik a korukat, esetleg kicsit el is maradhatnak tőle. Ezért fontos, hogy inkább a gyermek fejlettségi szintjét vegyük alapul, mintsem a valódi életkorát.