Műanyagmentes július – Mennyire tartható?

Egyre népszerűbb az úgy nevezett műanyagmentes július kezdeményezés, melynek keretein belül nélkülözni kell az egyszer használatos műanyagok használatát. Maga az elgondolás szép, ugyanakkor közel sem olyan könnyű betartani, mint az ember azt gondolná.

[wp_ad_camp_1]

Már az elején jobb, ha letisztázzuk, az elmúlt évek egyik legpozitívabb kezdeményezésének tartjuk a műanyagmentes július elnevezésű kihívást. Félelmetes belegondolni milyen sok műanyagot használunk el nap, mint nap. Sokszor egy óra sem telik el a megvétel és az eldobás között. Azonban, ha egyik napról a másikra le akarunk mondani róla, akkor hamar azzal szembesülünk, hogy ez koránt sem olyan könnyű, mint azt eleinte gondoltuk. A legmelegebb hónapban nem csak a műanyag zacskókról, de a műanyag palackok elhagyásáról is szól. Vagyis bármennyire szomjas is vagy, nem vásárolhatsz ilyen italokat. Nem szeretnék szőrszálhasogató lenni, de mégis miben tároljuk az italunk? Se műanyag palack, se kulacs. Ha még a kulacsot engedélyezzük is, bizonyos helyzetekben akkor sem jó, hisz a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen nem tudjuk átvinni. A zöldségek, szeletelt kenyerek, felvágottak szintén műanyagba vannak csomagolva.

A világ és mi, emberek még nem feltétlenül állunk készen a műanyag teljes mellőzésére, azonban a kis lépések közelebb lendíthetnek minket egy sokkal inkább öko világ felé. A műanyag július legnagyobb eredménye talán az, hogy az emberek beszélnek róla, a gyerekeknek pedig feltűnik, hogy anya és apa elhagyta a műanyag zacskót és a műanyag szívószálat, külön gyűjti a PET-palackokat. Nem könnyű betartani a kihívást, azonban mindenképp jó arra, hogy kis lépésekben elkezdjük megváltoztatni gondolkodásmódunk és példát mutassunk a következő generációnak.