Nagy dilemma: könyv vs. e-könyv!

Az utóbbi években már egyre népszerűbbek lettek az e-könyvek az olvasók között, melyek terjedése természetesen óriási kihatással van a könyvpiacra. Ezek az eszközök számos előnnyel járnak, de persze akad hátrányuk is bőven hagyományos társaikkal szemben.

[wp_ad_camp_1]

Az árat tekintve az e-könyv-olvasók ára változó, de a népes választékban már húszezer forinttól lehet megfelelő termékeket vásárolni. A kortárs írók műveiről elmondató, hogy általában fele annyiba kerül az e-könyves kiadás, mint a papírkönyves társa, így például annak, aki havi öt-hat könyvet elfogyaszt mindenképp kifizetődő inkább egy ilyen készülék.

A praktikusságot szemügyre véve például egy vaskos könyv rengeteg helyet foglal és még nehéz is, így ha nem akarod, hogy táskád tartalmának jelentős részét az olvasnivalód töltse ki, mindenképp érdemes e-könyv-olvasóra váltani. A legjobb, hogy segítsége által nem kell szelektálnunk, mely könyveket vegyük magunkhoz egy nyaralás során, akár egész könyvtárunk nálunk lehet. Ez a praktikusság persze a tanulmányi jegyzetekhez is hasznos lehet.

Érzés szempontjából viszont már a könyvek vezetnek, ugyanis az kétségtelen, hogy e-olvasás nem pótolhatja a papírkönyvek páratlan hangulatát. Éppen ezért egyes papír fetisiszták egyszerűen képtelenek átállni rá, a lapozás mechanizmusa nélkül nem kapják meg a várt élményt, az olvasás igazi örömét.

Végül, de nem utolsó sorban íróként is érdemes megvizsgálni a kérdést. Az írók és költők valószínűleg vegyes érzelmekkel figyelik az e-könyv-olvasók gyors terjedését, hiszen a filmek és zenék kiszolgáltatott sorsára jutott irodalom immár az előbbi két műfajhoz hasonlóan a torrent oldalak felhasználóinak prédája lett. Természetesen amennyiben az ilyen eszközöket használók megbecsüli az írót azzal, hogy fizet az alkotásért, azzal tulajdonképpen csak a nyomtatást spórolja meg, de ugyanúgy kifizeti az írót, mintha nyomtatott formát vásárolna. Ez azonban sajnos sokszor nem így van.