Ne csak a kerékpár lakatra, a kulcsra is figyeljünk

Ma már több kerékpár lakat közül lehet válogatni, de ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes többféle módszert együttesen alkalmazni, ám sajnos még sokszor ez is kevés. Nem szabad abba a hibába esni, hogy különös figyelmet szentelünk a kerékpár lakatra, de a kulcsot figyelmen kívül hagyjuk, hiszen hiába a legvastagabb és legerősebb szerkezet is, ha a zárat egy kis dróttal könnyedén ki lehet nyitni. Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb kerékpár lakatokat, hogy könnyebb legyen a választás, ha óvni akarod tulajdonod!

A körkulcsos zár azon kerékpár lakatok egyikéhez tartozik, melyet sajnos a legegyszerűbben fel lehet törni. A múltban volt is példa arra, hogy az egyik legelismertebb lakatgyártó cég, körkulcsos zárral szerelte fel U lakatját, melyet aztán egy filléres tollal másodpercek alatt ki lehetett nyitni. Itt a példa tehát arra, hogy hiába a legbiztonságosabbnak hitt U kerékpár lakat is, ha maga a zár gagyi, azt játszi könnyedséggel feltörik a szemérmetlen tolvajok.

A hagyományos kulcsos zár azon kerékpár lakatok egyike, mely ma már nem használatos, illetve csak nagyon kevés bringazáron használják. Kifejezetten könnyű, egyszerű és gyors a feltörhetősége, valamint és sokszorosítható is, ami ugyancsak egy nagy hátrány a kerékpár lakatok, illetve ezek zárszerkezetei esetében.

Az úgynevezett “Lapkulcsos” zár napjainkban a legelterjedtebb, nagy valószínűséggel egyben a legbiztonságosabb megoldás is, amit a kerékpár lakatok esetében használhatunk. A zár ugyanis csak a pontosan belepasszoló kulccsal nyitható ki, azaz ezeket már nem bármilyen barkácsszerkezettel kinyitni.

A számzár egy igen klasszikus megoldás. Ebben az esetben a kerékpár lakat csak a saját kódjával nyitható. Ezt a megoldást manapság mégis csak kevés záron használják, hiszen a használata nem javasolt a könnyű feltörhetősége miatt.

Forrás: Kerékpár lakat