Ne feledkezz meg a D-vitaminról sem!

A szervezetnek számos vitaminra szüksége van ahhoz, hogy úgy működjön ahogyan kell, hogy egészséges és ellenálló legyen. Sok vitamint képes saját maga is előállítani, sok vitamint táplálék útján vihetünk csak be. A legfontosabbak között szerepel a D-vitamin is, melyről most megtudhatod a legfontosabb tudnivalókat!

[wp_ad_camp_1]

A D-vitamin azok vitaminok egyike, melynek nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő, de a napfény hatására. Mivel az elmúlt hónapokat leginkább a borús időjárás, a szürkeség jellemezte, így különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.

A téli hónapokban D-vitamin termelődéséhez szükséges napfény nem adott, így sokaknál hiányállapot lép fel. Ez pedig hatással van többek közt a szív- és érrendszerre, de az idegrendszerre és az immunrendszerre is, sőt befolyásolja a vércukorszintet, illetve jelentős mértékben növelheti a depresszió, a fáradtság vagy az influenza kialakulásának veszélyét.

A D-vitamint megtalálható a tengeri halakban, a tojásban vagy a májban, de gyakorlatilag akármennyire is figyelünk, táplálkozás útján még így is szinte lehetetlen fedezni a szervezet megemelkedett napi szükségletét. Pontosan ezért az egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás mellett napi két ezer NE egység kell. Amint tehát kisüt egy kicsit a Nap, akkor irány a természet, hogy minél több szükséges D-vitamint szerezhess be. A megbízható gyártótól származó D-vitamin szedése ugyancsak különösen javasolt.

Egyes számítások szerint a D-vitamin hosszú távon, csupán a hiányállapot megszüntetésével két-három évvel nőne a magyarok átlagéletkora, de jelentősen csökkenne a csonttörések és csontritkulásos megbetegedések száma is, arról nem is beszélve, hogy bizonyos ráktípusok előfordulási valószínűsége is csökkenthető általa.