Néhány érdekesség a koalákról

Az állatvilágban kevés az erszényes faj és ezért is számítanak különlegesnek. A kenguru mellett az egyik legismertebb erszényes állat a koala. Az erszényes állatok az emlősök osztályába tartoznak és legismertebb jellemzőjük, hogy az újszülöttek úgynevezett praktikusan embrionális állapotban jönnek világra. Az újszülöttek világra jötte után a fejlődésük az anya erszényében folytatódik.

A koala egy olyan erszényes állat, amely Ausztráliában őshonos, a koalafélék családjának egyedüli képviselője. A koalák növényevő állatfaj és megjelenése hasonlít a vombathoz, bundája azonban vastagabb és sokkal puhább, füle jelentősen nagyobb. Ez az állat majdnem csak eukaliptuszlevelekkel táplálkozik és a kellő folyadékot is ezzel viszi be a szervezetébe. Minden nap körülbelül ötszáz gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el. Ahogy a vombatnak, úgy a koalának is nagyon lassú az anyagcseréje, ellentétben más emlősökkel. Nehéz elhinni azt, hogy a koalák naponta körülbelül húsz órát mozdulatlanul töltenek el, és ezalatt az idő alatt alszanak is.

A nőstény koaláknak saját területük van, amelyet nagyon ritkán hagynak el, és egyedül élnek. Ezzel ellentétben a hímek nem ragaszkodnak a saját területükhöz, azonban ők sem szeretik a társaságot. Érdekes tényként elmondható, hogy a koalák ujjlenyomatai szinte tökéletesen megegyeznek az emberével és még elektron-mikroszkóp alatt is nagyon csekély eltérés vehető észre. A szinte a teljes életüket a fákon töltik, ahol még fészket sem készítenek, csupán a fák ágain alszanak és ücsörögnek. Általánosan elmondható, hogy lassú a mozgásuk, azonban, ha a helyzet azt kívánja és vészhelyzet áll fenn, akkor nagyon gyorsan is tudnak mászni. Sajnos nagy veszélyben vannak, mivel egyre több eukaliptuszerdőt irtanak ki, ami nélkül létezésük elképzelhetetlen.