Néhány “parancsolat” a nyúl tartásához

A nyulak nagyon aranyos kis állatok, egyre elterjedtebb a törpenyúl szobában való tartása. De hogyan tartsuk, hogy az állatkánk boldog, egészséges és jól nevelt legyen? Néhány egyszerű szabály segíthet.

[wp_ad_camp_1]

A nyuszink ketrece legyen tágas és otthonos. Ezt kimondottan igényli, egy apró, kellemetlen helyen depressziós és agresszív lesz. A ketrecnek legalább hatszor akkorának kell lennie, mint a kifejlett állatnak. Elegendő helyre van szüksége a tisztálkodáshoz, némi mozgáshoz. A ketrec alja legyen puhán kibélelve, leginkább szalma vagy direkt erre használatos gyékény alátét legyen a lába alatt. Legyen neki egy almos doboza is, mivel a nyuszi egy helyre piszkít. Nem szereti a nagy meleget. A nyári forróságban árnyékos, ventillátoros helyen helyezzük el. Mindig kapjon friss zöldet a táp és a széna mellé, valamint legyen tele friss vízzel az önitatója. A szénából és friss füvekből korlátlan mennyiségre van szüksége.

Az ilyen tárgyilagos dolgokon kívül a nyúlnak szociális dolgokra is szüksége van. Egyedül unatkozik, igényli a társaságot, a szeretgetést és a játékokat. Ahogy a kutyát is el kell vinni sétálni az új élmények miatt, a nyulat is ki kell engedni rendszeresen a ketrecből, sőt, jót tesz neki időnként egy séta valahol a természetben. Fontos, hogy hámot tegyünk rá és sose hagyjuk magára. A lakásban az égvilágon mindent megrág. A szeretgetést kedveli, de ölben csak rövid ideig marad meg. Jobban érzi magát a talajon. Sokat játszik, sokat ugrándozik, ezért napi szintű foglalkozásra van szüksége. Minden nap engedjük ki ugrálni. A szőnyegekre azonban vigyázzunk, mert hajlamos még azt is megeszegetni és sajnos beteg lehet tőle. Félévenként vigyük orvoshoz, ugyanis betegségre hajlamos állat. Ha 4 hónaposan ivartalanítjuk, akár 10 évnél is tovább élhet.