Néhány tudnivaló a csillaggyümölcsről

Nagyon sok olyan egzotikus gyümölcs van, amely ugyan hazánkban nem terem, azonban megvásárolható a boltokban. Ilyen például a csillaggyümölcs is, amely a madársóska-virágúak rendjébe és a madársóskafélék családjába tartozó faj. A gyümölcs egyesek szerint Délkelet-Ázsiából, mások szerint pedig Indiából származik.

A csillaggyümölcs vagy másnéven karambola az egyik legkényesebb, nehezen termeszthető trópusi növények közé tartozik, mivel nagyon fényigényes és nem bírja a fagyot. Európában leginkább gyümölcssalátákban, szeletekre vágva fogyasztják. Megjelennek azonban hidegtálakon, mint díszítőelem. Ázsiában természetesen sokkal többféleképpen használják. A csillaggyümölcs nevét arról kapta, hogy ha középen kettévágjuk, akkor egy ötágú csillag alakú formát kapunk. A csillaggyümölcs teljes egészében fogyasztható, íze pedig az ananász, szilva és citrom kombinációjára emlékeztet leginkább. Puha héja van, amely éretlen állapotában zöldes színű, amikor megérik akkor pedig aranysárga.

A karambola C-, és B5- vitamin és kálium tartalma igen magas, telített zsír és nátrium tartalma pedig alacsony. Mindezek mellett magas a magnézium, foszfor és vas tartalma is. a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterint, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig a fogyni vágyoknak is kifejezetten ajánlott. Magas víztartalma és frissítő, finom íze miatt kiváló szomjoltó a meleg nyári napokban. A leveleiből és gyökeréből főzéssel nyert folyadék nagyon jól alkalmazható fejfájás esetén, ótvar és bárányhimlő kezelésére. Fáradt szemek kezelésére, valamint szoptató anyáknál a tejmennyiség növelésére is alkalmazható. Azoknak az embereknek, akik vesebántalmakban szenvednek, nem ajánlott a gyümölcs fogyasztása, mivel oxálsav tartalma nagyon magas.